Г-20 се събира в Анталия след терора във Франция

Срещата ще се проведе в неделя и понеделник, само на 500 км. от Сирия

Г-20 се събира в Анталия след терора във Франция
3701 ~ 2 мин. четене

Лидерите от Г-20 се събират днес в курортния турски град Анталия след терористичните атаки  в Париж, случили се на 13 ноември, отнели живота на 129 души, предаде Reuters. По план държавните глави и правителствените ръководители трябваше да обсъждат най-актуалните икономически проблеми, но се очаква се фокусът на разговорите да се измести върху борбата с тероризма. 
 
Срещата, която ще се проведе в неделя и понеделник, е само на 500 км. от Сирия, където продължаващата 4 години и половина гражданска война спомогна за превръщането на "Ислямска държава" в заплаха за световната сигурност и доведе до най-голямата имигрантска вълна в Европа след Втората световна война. 
 
Макар фокусът на разговорите да е насочен основно върху въпроси като повишаване растежа на световната икономика, решението на Федералния резерв на САЩ да остави лихвените проценти непроменени и ребалансирането на икономиката на Китай, световните лидери ще обсъдят борбата с тероризма и мигрантската криза. 
 
След събитията в Париж турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова лидерите на 20-те най-развити икономики в света да обърнат основно внимание на борбата срещу тероризма. 

 Той допълни още, че атаките във френската столица са показали, че времето за думи е изчерпано и е време за действия.Френският президент отмени участието си в срещата, но заяви, че Франция ще бъде представена в Анталия от министъра на външните работи и министъра на финансите. 
 
Срещата в Анталия идва две седмици, след като руски самолет се разби на египетския полуостров Синай с 224 души на борда. Местен филиал на "Ислямска държава" пое отговорност за инцидента, но все още няма официално потвърждение, че катастрофата е следствие на терористична атака. 
 
Лидерите на Г-20 ще се съберат в Анталия  месец, след като атентат в турската столица Анкара отне живота на над 100 души. Смята се, че зад инцидента стоят двама атентатори-самоубийци от "Ислямска държава". 
 
Този път руският президент Владимир Путин няма да е изолиран като на миналогодишната среща в Бризбейн, Австралия, стана ясно от съобщенията на висши чиновници от САЩ. Официална среща между Путин и американския държавен глава Барак Обама не се предвижда, стана ясно тази седмица от съобщение на Белия дом. 

Обама и Путин са сред общо 13 000 участници в срещата в Анталия, като към общия брои не включваме представителите на неправителствени организации, бизнесмени и 2 500 акредитирани журналисти. 
 
Над 12 000 полицаи и представители на жандармерията ще охраняват денонощно, обяви вътрешният министър на Турция Селями Алтънок, предаде БТА, като цитира "Франс прес".

Подкрепи Economic.bg