\"Свилоза\" отново спря работа заради липса на дървесина

Престоят ще доведе до значителни загуби за предприятието

\

Производителят на сулфатна избелена целулоза „Свилоза” отново спря работа заради липса на суровина. Според компанията причината затова е изключително негативното развитие на пазара на дървесина в България от началото на 2017 г.

„Липсата на достатъчни количества дървесина на пазара доведе до драстичен скок на цените през третото и четвъртото тримесечие на годината“, съобщават от компанията. Запасът от дървесина, с който дружеството е разполагало тази година, вече е изчерпан.

Причина за системния проблем с липсата на суровина е неизпълнение на сключените договори за доставка на дървесина. В края на 2017 г. свищовската компания все още има неиздължени количества по договор от 2016 г., а доставките на количествата за 2017 г. в повечето горски стопанства все още не са започнали. Според компанията опитите да се закупи дървесина от свободния пазар също са неуспешни поради голямото търсене през сезона.

Престоят ще доведе до значителни загуби за предприятието. Това ще наруши изпълнението на сключени международни търговски договори и ще нанесе непоправими щети на имиджа на завода като коректен партньор, както и на акционерите на компанията, пишат още от „Свилоза“.

Ръководството на „Свилоза“ е информирало всички държавни институции за критичната ситуация. Взети са съответните управленски решения, но няма конкретни резултати за преодоляване на изоставането.

Това не е първата година, в която предприятията в дървопреработвателния сектор спират работа или намаляват капацитет на производство.

Мажоритарният собственик на „Свилоза“ Красимир Дачев коментира темата в интервю за Economic.bg и каза, че в България има достатъчно дървесина, но не се прилага единна държавна политика за ползването ѝ. „Нито едно правителство досега не взе мерки за увеличаване на БВП чрез увеличаване на добавената стойност на българските суровини, като в момента има безконтролен износ на същата.“

Той добави, че компанията ще бъде принудена да внася част от дървесината от чужбина. Това обаче ще се отрази изключително лошо на българските гори, защото дървесината, която се ползва от тях, е единствено от т. нар. подборни, или санитарни сечи, обясни Дачев. „Това е дървесината, която е не е подходяща за никаква допълнителна обработка, а се използва от населението за отопление и се закупува само два-три месеца в годината. Прочистването на тази нискокачествена дървесина е едно важно лесокултурно мероприятие, което цели предотвратяването на горските пожари и превенцията на редица заболявания и увреждане на горите от различни паразити.“

Коментари: 0