СЗО: Тютюнопушенето убива над 7 млн. души на година

От здравната организация призовават да се забрани рекламата на тютюневи изделия

СЗО: Тютюнопушенето убива над 7 млн. души на година
996 ~ 1 мин. четене

Над 7 млн. души по света умират на година в резултат на тютюнопушене, при близо 4 млн. души в началото на 21-и век. Това показва доклад на Световната здравна организация (СЗО), публикуван по повод Световния ден без тютюнев дим - 31 май.

Икономическите загуби, свързани с разходи за здравеопазване и загуби заради намалено производство се оценяват на над 1400 млрд. долара. 

От СЗО призовават да бъде забранена рекламата на тютюневи изделия и да бъдат увеличени данъците върху тях.

"Тютюнопушенето е заплаха за всички нас", обясни генералният директор на СЗО г-жа Маргарет Чан, цитирана от bTV. "Ако все пак вземат драстични мерки в борбата с тютюнопушенето, правителствата могат да съхранят бъдещето на страните си, като защитят потребителите на тютюневи изделия от смъртоносния им ефект", допълни още тя.

Данните от доклада показват, че най-разпространените отпадъци в света са тези от тютюневата индустрия и съдържат над 7000 токсични химични продукта, включително канцерогенни вещества, които тровят околната среда. 

Експертите от организацията посочват, че отглеждането на тютюн отчасти е отговорно за обезлесяването в света, тъй като на всеки за производството на всеки 300 цигари се губи едно дърво. 

Прогнозите на Световната здравна организация за бъдещето не са никак светли, тъй като според СЗО тютюнопушенето може да предизвика смъртта на 1 млрд. души в света през 21-и век. 

Коментари: 0