Тайланд разреши на Huawei тестове на 5G мрежа

Въпреки призива на САЩ към съюзниците им да не допускат китайската компания

Тайланд разреши на Huawei тестове на 5G мрежа

Снимка: БТА

Днес Тайланд стартира тестова платформа Huawei Technologies 5G, въпреки че Съединените щати призовават съюзниците си да забранят на китайския телекомуникационен гигант да изгражда мобилни мрежи от ново поколение.

Huawei, най-големият световен производител на телекомуникационно оборудване и вторият най-голям производител на смартфони, е изправена пред все по-голям международен контрол на фона на опасенията, че Китай може да използва оборудването й за шпионаж -  загриженост, която компанията твърди, е неоснователна.

Тестовете на 5G в Тайланд, най-старият съюзник на Съединените щати в Азия, ще бъдат първите в Югоизточна Азия за Huawei.

Сътрудничеството на Тайланд с Huawei на изпитателната мрежа не означава, че липсва загриженост за проблемите със сигурността, заяви министърът на дигиталната икономика Пичет Дуронгкаверож.

Той говори на тестовата площадка в Чонбури, сърцето на икономическия проект на тайландското военно правителство за $45 млрд. - Източния икономически коридор (ЕИО) - на около 90 км югоизточно от Банкок. Доставчици като Nokia, Ericsson и тайландските телекомуникационни оператори също създадоха 5G лаборатории на мястото.

Huawei, която получава почти половината от приходите си извън Китай, твърди, че е осигурила повече от 30 търговски 5G договора в световен мащаб. Но все още не е подписал договор за 5G в Тайланд.

Компанията води преговори с телекомуникационни оператори като Advanced Info Service Pcl и TRUE, за да осигури местни партньорства преди националното въвеждане, планирано за декември 2020 г., съобщиха източници от индустрията.

Припомняме, че редица държави вече обявиха, че няма да допуснат китайската компания до търговете за изграждане на мрежи от ново поколение заради съображения за сигурността.
Коментари: 0