Тълпи туристи изкачиха за последно Улуру

От утре има забрана за изкачването на свещената за аборигените червена скала

Тълпи туристи изкачиха за последно Улуру

Снимка: БТА

Ако забраните нещо, всички ще го искат. Такъв поне е случаят с Улуру, свещената червена скала в Северната територия на Австралия, където тази сутрин се стекоха стотици туристи, за да направят последно изкачване, преди да влезе в сила постоянната забрана за катерене.

Снимки, публикувани в медиите, показват дълги опашки от чакащи посетители с надеждата да се изкачат до върха на забележителността, известна някога като Айърс Рок, въпреки дългогодишните молби срещу изкачването й от традиционните собственици на Улуру - местните аборигени в Анангу.

В навечерието на забраната от 26 октомври пътеката нагоре към огромния монолит най-накрая беше затворена за публиката няколко часа преди залез слънце, според австралийската телевизия ABC. Тя съобщава, че стотици хора са се качили до върха в последния ден.Представител на Национален парк Улуру-Ката Тюта казва пред CNN Travel, че броят на посетителите не е бил проследен.

Според най-новите данни на парка през 2015 г. в Улуру са дошли 300 000 души, от които 16,2% са се изкачили на скалата - приблизително 135 на ден.

Освен от съображения за уважаване претенциите и традициите на Анангу, решението за забрана на изкачването на Улуру, която е под закрилата на ЮНЕСКО от 1987 г., е взето и заради опасения за безопасността.

Преживяването може да бъде доста опасно за неопитни катерачи, често има ранени, дори фатални инциденти.

На височина 1142 фута, Улуру е по-висок от Айфеловата кула и лондонския Шард. Топло е, хлъзгаво и често е ветровито.

В началото на октомври 2019 г. 12-годишно момиче падна приблизително от 20 метра, докато се изкачваше по скалата със семейството си.

76-годишен японец загина по време на изкачване през 2018 година.
Коментари: 0