Танева: Пазаруването през последните дни беше напълно излишно

България има запаси за 2 години напред

Танева: Пазаруването през последните дни беше напълно излишно

Снимка: Economic.bg/Архив

3158 ~ 1 мин. четене
Опразнените щандове на магазините за хранителни продукти са в резултат на необоснованата паника сред хората заради наложеното извънредно положение по повод разрастващата се коронавирусна епидемия у нас. Тръгна се към напълно излишно пазаруване през последните два дни, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева в ефира на Нова тв тази сутрин. Тя увери, че хранителните запаси на България стигат за около две години напред. 

„Категорично и най-отговорно искам да заявя, че България има много добра хранителна индустрия. Няма риск да има недостиг на основни храни за изхранване на населението, независимо от това как ще се развие ситуацията напред във времето”, коментира тя.

Танева подчерта, че България е един от най-големите производители и експортьори на основни зърнени суровини. “На пшеница сме на 18 място по експорт в света, а за миналата година сме 8-ми в света по експорт на царевица и втори в по експорт на слънчоглед”, отбеляза министърът. 

Тя припомни, че миналата година е  една от най-добрите откъм реколта, в резултат на което има 1.2 млн. тона слънчоглед и до над 2 млн. тона царевица. “Това са количества, които стигат за производство на основни хранителни продукти за изхранване за период от близо 1 до 2 години”, обясни Танева.

Няма поводи за притеснение и при месните и рибни продукти, категорична бе още тя. 

Коментари: 0