Търговският дефицит на ЕС с Китай се увеличава

Като цяло дефицитът по търговския стокообмен на 28-членния блок е нараснал до 24 млрд. евро

Търговският дефицит на ЕС с Китай се увеличава

Снимка: Pixabay

664 ~ 1 мин. четене
Търговският излишък на ЕС със САЩ е намалял през първите три месеца на 2019 г., но дефицитът с Китай се е увеличил, показват данните на Евростат за външната търговия на Блока. Излишъкът на 28-членния блок със САЩ се понижи до 33.9 млрд. евро, докато дефицитът с Китай се е увеличил до 49.4 млрд. евро.

През периода януари-март търговският излишък на ЕС с Съединените щати се е увеличил, а дефицитът му с Китай се е увеличил.

Съединените щати удариха вноса от Европейския съюз с мита и заплашиха с още тарифи, докато се оплакват от негативния си търговски баланс. Както Вашингтон, така и Брюксел се оплакват, че Китай уж иска свободна търговия, без обаче да играе честно и по правилата на СТО.

Като цяло дефицитът по търговския стокообмен на 28-членния блок е нарасна до 24 млрд. евро за периода януари-март 2019 г. от 9.6 млрд. евро година по-рано.

Вносът на енергия е основната причина за дефицита, особено с Русия и Норвегия. Най-резките движения обаче бяха свързани с търговията с Турция и Южна Корея, като търговският баланс на ЕС се е превърнал от излишък в дефицит.

Износът на 19-те държави в Еврозоната нараства с 3.1% на годишна база през март, а вносът - с 6%, което води до спад на търговския му излишък до 22.5 млрд. евро.

На сезонно изгладената база търговският излишък на Еврозоната също намалява до 17.9 млрд. евро през март от 20.6 млрд. евро през февруари, като износът се е увеличил с 0.9% на месечна база, а вносът се е увеличил с 2.5%.
Коментари: 0