Търговци на ток дължат 44 млн. лв. на НЕК, няма гаранции за плащане

Трябва да помислим за законодателни промени, смята енергийният министър

Търговци на ток дължат 44 млн. лв. на НЕК, няма гаранции за плащане
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Търговци на електрическа енергия дължат на Националната електрическа компания (НЕК) около 44 млн. лв. от добавката "Задължение към обществото". Тези данни бяха представени от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, в отговор на въпрос на депутата от „Патриотичния фронт“ Искрен Веселинов, в рамките на проведения от енергийната комисия в НС блиц контрол.

Оказва се обаче, че държавната компания може и никога да не си получи парите. По думите на Петкова тези търговци почти нямат активи, а това означава, че при желание от тяхна страна може да влязат в процедура по несъстоятелност, а държавата няма да има какво да осребри.

„НЕК прави всичко възможно да събира тези суми. Тези търговци не разполагат с почти никакви активи. Трябва да помислим за законодателни промени, така че НЕК по-лесно да може да събира тези вземания“, каза енергийният министър в отговор на коментар на председателя на енергийната комисия в НС Делян Добрев, според когото и клиентите на тези търговци в един момент „могат да пият една студена вода“.

На въпрос на Искрен Веселинов дали не може да се въведе изискване за банкова гаранция, която търговците да предоставят на НЕК, Петкова каза, че такова изискване не би могло да се въведе, тъй като електрическата компания не им продава нищо. Тя уточни, че вероятно, за да се реши проблемът, ще се наложи промяна в повече от един закон.
Коментари: 0