11-те най-скъпи градове за живеене в Европа

Те предлагат високи доходи, но и високи цени

11-те най-скъпи градове за живеене в Европа
5526 ~ 2 мин. четене

В Европа се намират доста държави и градове с висок стандарт и на живот и високи доходи. Но тази позиция върви и с високи разходи.

Според доклад на Glassdoor за страните в Европа с най-висок стандарт на живот, в Лондон са най-високите наеми в цяла Европа. Което просто означава, че живеещите в британската столица отделят най-много от доходите си за покрив над главата, в сравнение с жителите на останалите европейски градове

Индексът за разходите на живот на Glassdoor се изчислява на база на това каква част от дохода е необходим за стандартна „кошница” от стоки и услуги в различните страни, като са включени както хранителни стоки, така и посещения на ресторант, транспорт, комунални сметки и наеми.

На базата на това подреждане, вижте 11-те града в Европа с най-високи разходи за живот:

11. Амстердам


Холандската столица е предпочитано място за живот за много европейци, защото е културен, финансов и образователен център едновременно. Но тази популярност повишава и разходите за живот.

10. Хелзинки


Финландската столица има едни от най-високите разходи за живот в почти всички категории, но пък балансира и с високи заплати.

9. Стокхолм


Шведската столица е сред първенците по стандарт на живот в Европа,  тъй като местните стоки и услуги (храна, транспорт, наеми) са относително ниски на фона на заплащането.

8. Дъблин


Ирландската столица има едни от най-високите средни заплати в Европа. Но повишаващите се жилищни разходи и цени на стоките я прави по-скъпа за живеене тази година.

7. Париж


Годишните доходи са относително ниски и са 6-ите най-ниски в Европа. Но пък разходите за имот са изключително високи във френската столица и това прави градът един от най-скъпите за живот.

6. Копенхаген


Културен, икономически и управленски център на Дания, градът е с доста високи разходи за живот.

5. Берген


Норвежкият крайбрежен град е заобиколен от планини и фиорди, но разходите за живот са не по-малко ниски от околните върхове. Тук разходите за живот са по-скъпи от тези в Лос Анджелис, САЩ.

4. Осло


Норвежката столица държи еди от най-високите заплати в Европа, но всичко – от стоки до сметки, е скъпо.

3. Лондон


Британската столица, както вече споменахме, държи най-високите разходи за наеми в Европа.

2. Цюрих


Швейцарският финансов център се слави с високи разходи за транспорт, настаняване и комунални услуги.

1. Женева


Това е най-скъпият град за живот в Европа. Тук е с 3% по-скъпо да се живее, отколкото в Ню Йорк, въпреки че доходите са едни от най-високите в Европа. 

Подкрепи Economic.bg