15-те страни с най-висок стандарт на живот в света

Ето кои са най-щастливите държави

15-те страни с най-висок стандарт на живот в света
Кои са най-добрите места за живот в света? Организацията за икономическо сътрудничество изготви класация за 15-те страни, в които стандартът е най-висок. При оценяването са взети под внимание 11 критерия, сред които среден доход, жилищни условия, ниво на заетост, образование, екология, продължителност на живота и други.

Любопитното е, че 10 от страните се намират в Европа. Вижте кои са топ 15:

15. Ирландия

Среден годишен доход на домакинство: $24 104

Ирландците притежават силно развито чувство за колективизъм. 95% от гражданите на страната казват, че биха помогнали на човек, изпаднал в нужда. Ирландия притежава и висок рейтинг в категорията „баланс между трудовата заетост и личния живот”.

14. Люксембург

Среден годишен доход на домакинство: $23 047

Страната завоюва висок рейтинг в категориите „здравеопазване” и „екология”, тъй като средната продължителност на живота достига 81 години, а нивото на атмосферно замърсяване е минимално. Гражданите на Люксембург активно участват в политическия живот на страната: 91% от населението гласува на избори.

13. Австрия

Среден годишен доход на домакинство: $28 852

Австрия е високо оценена в категорията „образование”. 82% от гражданите между 25 и 64 години са минимум със средно образование. Голяма част след това завършват и висше. Една от причините за това са цените за обучение, които са символични в държавните университети. Австрийците имат и силно развито чувство за принадлежност към колектива. 94% от населението вярва, че може да помогне на изпаднал в затруднение.

12. Финландия

Среден годишен доход на домакинство: $25 739

Финландия също като Австрия постига отлични резултати в образованието. Гражданите декларират огромна удовлетвореност от живот. 82% от населението твърдят, че в ежедневието си имат повече положителни емоции, отколкото отрицателни. Не е ли това мечтата на всеки?

11. Нова Зеландия

Среден годишен доход на домакинство: $21 892

Нова Зеландия е по-активна от всяка друга държава в света, използвайки възобновяемите източници на енергия. Новозеландските ученици също са на високо образователно ниво.

10. Великобритания

Среден годишен доход на домакинство: $23 047

85% от британците твърдят, че денят им е изпълнен повече с положителни емоции. Средната продължителност на живота в страната достига 81 години. 91% от населението е доволно от качеството на питейната вода – друг основен критерий в класацията.

9. Исландия

Среден годишен доход на домакинство: $23 047

Исландците имат силно развито чувство за принадлежност към колектива. 98% от гражданите вярват, че могат да разчитат на някого в труден час. В Исландия въздухът е много чист. 97% от населението е доволно от качеството на питейната вода.

8. Нидерландия

Среден годишен доход на домакинство: $25 493

Поданиците на страната на мелниците работят само 1379 часа годишно. Нивото на образованието също е много висок.

7. Дания         

Среден годишен доход на домакинство: $24 682

Дания е на едно от първите места по показателя „удовлетвореност от живота“. 89% от населението твърди, че има повече положителни емоции в ежедневието си. Датчаните също поддържат висок рейтинг в категорията „баланс между трудовата дейност и личния живот“. Само 2% от населението твърди, че работи много. Образованието в страната също е добре развито. В държавните университети образованието е безплатно.

6. САЩ

Среден годишен доход на домакинство: $38 001

САЩ държи приза по най-висок среден доход на домакинство. Американците притежават един от най-добрите рейтинги в категориите „жилищни условия” и „общо чувство за безопасност“. Не е трудно да го повярваме, имайки предвид, че законите са изключително строги, но хората живеят добре.

5. Швейцария

Среден годишен доход на домакинство: $30 060

86% от швейцарците притежават поне средно образование. Училищното образование е на високо ниво. Средната продължителност на живот в страната е 83 години. 95% от населението е доволно от качеството на питейната вода.

4. Норвегия

Среден годишен доход на домакинство: $31 459

Норвежците са колективен народ. 93% от гражданите на страната вярват, че могат да разчитат на някого в трудна минута. Скандинавците имат висок рейтинг в категорията „баланс между трудова дейност и личен живот“. Само 3% от гражданите считат, че работят прекалено много.

3. Канада

Среден годишен доход на домакинство: $38 194

Канадците са активни в политическия живот на страната. Работят само 1702 часа годишно.

2. Швеция

Среден годишен доход на домакинство: $26 242

87% от шведите имат минимум средно образование. Страната притежава висок рейтинг в категорията „екология“, а 95% от населението е доволно от качеството на питейната вода.

1.Австралия

Среден годишен доход на домакинство: $28 884

За втора поредна година Австралия е на челното място сред най-щастливите страни в света. Страната има висок рейтинг в категории като „здравеопазване“, „жилищни условия“ и „гражданска активност“. Средата продължителност на живота в Австралия е 82 години.
Коментари: 0