Технологичният сектор подкрепи борсовите индекси

През деня еврозоната ще обяви данни за индустриалното си производство, което се очаква да спадне с половин процент

Технологичният сектор подкрепи борсовите индекси
240 ~ 3 мин. четене
През изминалия ден щатските индекси обърнаха посоката на движение, след силно представяне на технологичния сектор, който покри предходните загуби. Индексът Dow Jones добави над 100 пункта към стойността си, след поскъпване на Apple и Exxon Mobile. Допълнителна подкрепа на индустриалният индекс направиха акциите на Nike, които поскъпнаха с 0.65 на сто във вторник. S&P 500 напредна с 0.37 процента до 2887.89 пункта начело с технологичния и енергийния сектори. Индексът Nasdaq Composite се изкачи до 7972.49 пункта, след като акциите на някой от най-големите компании на пазара поскъпнаха.

Акциите в Европа приключиха търговската сесия със слабо понижение, докато инвеститорите наблюдаваха развитието на търговските отношения между САЩ и Китай. Водещият индекс DAX се раздели с 0.13% до 11970.27 пункта, след като по-голяма част от секторите завършиха на отрицателна територия, като най-големи губещи бяха  автомобилния и сектора на ресурсите. FTSE 100 се понижи с до 7273.54 пункта, докато френският CAC40, обратно на пазарните настроения успя да се покачи с 0.27%.

Цената на петрола рязко поскъпна през деня, след като САЩ алармираха за надвисналата опасност от урагана Флорънс, който е може да удари източното крайбрежие. Щатският лек суров петрол се покачи с 3.44% до почти 70 долара за барел, докато сортът Брент поскъпна с 2.67 на сто до $79.40.

Изоставането на щатския долар спрямо основните му конкуренти даде възможност на златото да увеличи стойността си с 0.24 процента до 1198.70 долара за тройунция. Инвеститорите останаха настрани от рисковите активи, което засили интереса към ценния метал.

Акценти днес

Икономически данни

През деня еврозоната ще обяви данни за индустриалното си производство, което се очаква да спадне с половин процент на месечна база. От 17:30 ще бъдат обявени запасите на лек суров петрол в щатите, което е важен индикатор, оказващ влияние върху цената на суровината. Ако прогнозите за понижение на запасите спрямо предходния период се случат, това ще има положителен ефект върху цената и се очаква възобновяване на възходящото движение.

Инструмент на фокус - Vodafone

Мобилният оператор се намира в низходящ тренд от началото на годината, но ценовото движение образува дивергенция, която предвещава опит за обръщане на тренда.  За по-рисковите инвеститори  това е добра възможност да контрират тренда при пробив над тренд линията с краткосрочна цел нивото 170.

AUD/USD

Австралийският долар продължава да поевтинява спрямо щатския си конкурент, като очакваме тест на психологическото нива около 0.70. Стохастика индикаторът показва сигнал за продажба, но е препоръчително да се изчака достига на низходящата тренд линия и отскачане от нея, което ще засили низходящия импулс. Низходящото движение остава валидно до търговия под 50 периодната средна.

OilUS

Цената на петрола се движи в широка зона на рейндж между 63 – 75 долара за барел, но очакваме да се формира ново възходящо движение, което да насочи цената към $80. Важен индикатор за цената на суровината са запасите на лек суров петрол в щатите, които ще бъдат публикувани през деня. Съществено значение за движението на петрола се очаква да окажи урагана Флорънс, които е вероятно да засегне производството на нефт.

CAC 40

Френският индекс започна нова възходяща вълна след отскачане от зоната на подкрепа около 5200 пункта, която съвпада с долната граница на канала. Инвеститорите с по-краткосрочни нагласи може да търгуват нивата на съпротива и подкрепа, докато по-дългосрочните може да използват пробив над 5550 пункта за вход в дълга позиция, при условие, че стойностите на индикатора MACD се намират в положителната зона и е налице възходящо пресичане.
Подкрепи Economic.bg