Технополис с глоба за нелегално използване на музика

Решението на Софийски градски съд не е обжалвано от фирмите

Технополис с глоба за нелегално използване на музика

Търговска верига „Технополис“ и фирма „Ефект – 3“ ООД, чиято собственост са Bar & Dinner „Марайа Фюжън“ и „Марайа“, както и хотел „Гранд Виктория“ в Слънчев бряг, ще трябва да заплатят обезщетение, тъй като са пускали музика в търговските си обекти, без да са уредени авторските права. Това реши Софийски градски съд в две отделни свои решения, които не са обжалвани от двете фирми, съобщиха от Сдружение "Музикаутор".

 „Все още много собственици на заведения и търговски обекти нарушават закона, защото не са запознати с регулациите по отношение на авторските права. „Технополис“ и „Ефект – 3“ ООД, обаче, са големи ползватели и за тях не може да има извинение. Живеем в държава – част от Европейския съюз, в която правата на авторите са уредени в Закона за авторското право и сродните му права, и всяка фирма трябва да се съобразява с тях“, заяви изпълнителният директор на "Музикаутор" Иван Димитров по повод решението на съда. Той информира, че Музикаутор има активна политика за водене на съдебни дела срещу некоректни ползватели и в частност – фирмите, опериращи на територията на страната, които имат заведения и търговски обекти.

Основната цел на сдружението е да припомни на тези фирми, че трудът на авторите, чиято музика привлича и задържа клиентите, също трябва да бъде възнаграден и че това е гарантирано от закона.

Неотдавна бяха санкционирани и заведения в Кюстендил поради същата причина. И тогава Музикаутор припомни, че уреждането на авторските права по законен ред е най-добрият и същевременно най-евтин начин за ползване на музикални произведения от бизнеса. 

Коментари: 0