Теменужка Петкова: Процедурата за продажбата на ЧЕЗ е спряна

През октомври ще бъдат проверявани дружествата, които вече са спечелили търг за осигуряване на студен резерв

Теменужка Петкова: Процедурата за продажбата на ЧЕЗ е спряна
1252 ~ 3 мин. четене

Процедурата по продажбата на ЧЕЗ е спряна, но не се знае дали е временно или за постоянно. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БТА. „По отношение продажбата на ЧЕЗ сделката е изцяло в рамките и компетентностите на чешката държава. Това, което аз знам, е, че тази процедура е спряна - дали временно, дали постоянно. Независимо от това какво ще реши чешката държава определеният за купувач ще трябва да бъде проверен и от нашия регулатор”, заяви Петкова.

По думите й не трябва да забравяме, че електроенергийната сигурност на страната е основна част от нашата национална сигурност.

Днес започнаха провериките на трите електроразпределителни предприятия и Електроенергийния системен оператор /ЕСО/.  Те ще продължат до 4 октомври и ще проверят готовността им за есенно-зимния сезон.

Проверката включва инспектиране на място на техническите съоръжения, разполагаемост с екипи на трите ЕРП-та, материали, запаси за предстоящия есенно-зимен сезон. Ще бъдат инспектирани и просеките, които трябва да бъдат почистени и да гарантират, че в резултат на зимата няма да има счупване на дървета и късане на електропроводи. Според министъра те имат положителен ефект, защото са един вид превенция за реакция при евентуална тежка зима.

През втората половина на октомври ще бъдат извършени проверки и във всички енергийни предприятия, които имат ангажимента и са спечелили търг за осигуряване на студен резерв, съобщи още Петкова. По думите й инспекцията ще се осъществи на място. Ще искам да видя какви са запасите от въглища, където студеният резерв се осигурява с този ресурс, каза министърът.

По отношение опосността от затваряне на централи на въглища Петкова припомни, че Европа е приела референтен документ през април тази година, който не е бил подкрепен от България и още седем държави, сред които Германия, Румъния, Полша. Въглищните централи осигуряват малко над 40% от електрическата енергия на страната, каза Петкова. По думите й това са базови мощности за българската енергетика и те няма как да бъдат заменени. Още повече централите в Маришкия басейн отговарят и на съответните изисквания, там има запаси на лигнитни въглища, които биха могли да удовлетворят потребностите ни за следващите 60 години, увери министърът. Тя съобщи, че в момента се подготвят документи за искане за безсрочна дерогация по отношение на завишените изисквания от страна на ЕК.

Относно притесненията на бизнеса за новата цена на синьото гориво Петкова каза, че става въпрос за транспониране на европейска директива, за която сме закъснели и крайният срок за прилагането й е 1 октомври 2017 г. Ако това не се случи, ни грози поредната наказателна процедура, предупреди Петкова.

По думите й от „Булгартрансгаз” и КЕВР са изчислили евентуално увеличение от 0.37% до близо 3%. Смятам, че не би се отразило фатално на българската индустрия и бизнес, заяви министърът. Ние искаме „Булгартрансгаз” да реализира и проекта за газоразпределителен център на територията на България, за което трябва изцяло да отговаряме на всички европейски изисквания. Близо пет години този модел е отложен и няма как България да е последната държава, която да го въведе по отношение на дейността на оператора, заяви Петкова.

Министърът инспектира днес съоръжения на ЧЕЗ на територията на Перник и Радомир.Подкрепи Economic.bg