Терен от 190 дка за индустриална зона в Кюстендил

НКИЗ ЕАД и Община Кюстендил подписаха меморандум за сътрудничество

Терен от 190 дка за индустриална зона в Кюстендил

Община Кюстендил определи терен от 190 дка за развитие на индустриална зона. Той се намира на 200 метра от пътя за Македония и на не повече от 1 км от трасето за Коридор №8. Днес Община Кюстендил и „Национална компания индустриални зони“ (НКИЗ) сключиха  меморандум за сътрудничество по осъществяването на проекта.

Кюстендил има потенциал за реализирането на индустриален парк, посочи изпълнителният директор на НКИЗ Антоанета Барес, след като подписа документа. Тя посочи още, че сега предстои търсенето на инвеститор. „За да може да тръгне една концепция за развитие на индустриална зона, в крайна сметка трябва да имаме конкретен заявен инвеститорски интерес“, добави Барес.

Националната компания започва събирането на необходимата информация за терена – данни за възможностите за осигуряване на ток, газификация, вода, за мощностите и другите условия, които са важни за инвеститорите.

По отношение на Кюстендил Антоанета Барес добави, че в тази част на страната няма развити  индустриални зони и терени, както например в Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица, Бургас, Варна. По-сериозните предприятия и големите индустрии са в други региони на страната. „Потенциалът не е малък, в близост е до транспортния коридор. Проучванията на терена ще покажат за какъв вид производство е подходящ, защото това има значение”, заяви изпълнителният директор на НКИЗ.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов на свой ред изрази надежда за солидна инвестиция, свързана с бъдещата индустриална зона. Той благодари на екипа на НКИЗ за партньорството, усилията и коректността и очерта някои основни параметри на терена – добро изложение и отлични възможности за захранване с вода, електрическа енергия и газ.

„Появата на потенциален инвеститор ще възроди региона. Може да бъде реализиран много сериозен проект, който да отвори стотици работни места. В момента цяла България и Източна Европа се борят с негативните процеси на миграция, за нас това е ключов приоритет“, завърши Паунов.

Подписаният меморандум цели да бъдат създадени условия за развитие на интензивна комуникация между общината и НКИЗ, обмяна на опит и добри практики, с цел изработване на общи позиции, както и за реализиране на съвместни действия в тази насока. Ще се работи в посока на подпомагане развитието на икономиката и подпомагане притока на преки чуждестранни инвестиции в България.

Проектът е само един от поредицата успешни съвместни сътрудничества между „Национална компания индустриални зони“ и местните власти в България. Компанията се стреми да развива инфраструктурни проекти както в Кюстендил, така и в други градове в страната, където има потенциал и общините имат готовност за партньорство.

Коментари: 0