Депутатите на Тереза Мей я заплашиха със сваляне

Днес Камарата на общините предстои да гласува по темата, която може да струва поста на британския премиер

Депутатите на Тереза Мей я заплашиха със сваляне

Снимка: БТА

Депутатите от управляващата Консервативна партия във Великобритания ще гласуват вот на недоверие срещу премиера Тереза Мей, ако тя се откаже от плана страната ѝ да напусне митническия съюз на ЕС. Това е казал за Business Insider виден привърженик на т.нар. „твърд” Brexit.

Миналата седмица Мей и екипът ѝ са били предупредени от членове на Консервативната партия да се подготвят да напуснат партията, ако депутатите бъдат принудени да гласуват за оставане в митническия съюз.

Привържениците на „твърд” Brexit от партията на Мей все повече подозират британския премиер, че е готова да се предаде по темата за митническия съюз и Великобритания да остане в него. Според тях това би било „предателство” спрямо Лондон, което би коствало на Мей нейния пост на върха на правителството.

„Сълзите ѝ ще се стичат в нейната си бира”, коментирал е депутат от Консервативната партия, който е виден член на евроскептичното крило на партията. „Brexit означава напускане на митническия съюз и в крайна сметка, ако Brexit не бъде осъществен, ще се гласува вот на недоверие срещу правителството”, добавил е депутатът, който е пожелал да остане анонимен.

Миналата седмица Горната камара на британския парламент (Камарата на лордовете) до известна степен бламира Мей по темата за оставането в митническия съюз на ЕС. Тогава депутати както от опозиционната Лейбъристка парти, така и от Консервативната партия, гласуваха законопроектът за Brexit да бъде променен така, че правителството в Лондон да бъде принудено да остане в митническия съюз на ЕС.

Днес предстои по въпроса да гласуват и депутатите от Долната (Камарата на общините). Очакванията са там то също да бъде прието, тъй като редица депутати от Консервативната партия подкрепят опозицията в опит да принудят Мей да промени позицията си за оставането в митническия съюз на ЕС.

Коментари: 0