Тереза Мей не е шефът в британското правителство

Това пише Guardian в редакционен коментар по повод неуспеха на премиера да промени кабинета си

Тереза Мей не е шефът в британското правителство

Снимка: БТА

1148 ~ 2 мин. четене
Опитът на британския министър-председател Тереза Мей да промени своето правителство се провали, след като ключови министри отказаха да бъдат преместени на други постове, а един дори се оттегли от кабинета, пише The Independent. Мей искаше да задържи в своя управленски екип министъра на образованието Джъстин Грийнинг, но не успя да я убеди да остане, след като тя отказа да бъде преместена на друг пост.

Авторитетът на Мей пострада още повече, след като здравният министър Джереми Хънт не само отхвърли опит да бъде сменен, но успя да издейства по-силна роля на сегашната си длъжност.

Друг член на правителството, за когото има информация, че Мей е искала да смени - лидерът на Камарата на общините Андрея Ледсъм, също запазва поста си.

По-рано министър-председателят призна, че няма да бъдат сменяни водещите членове на правителството - външният министър Борис Джонсън, канцлерът на държавното съкровище Филип Хамънд, вътрешният министър Амбър Ръд и министърът за Brexit Дейвид Дейвис, въпреки твърденията миналата година, че някои може да бъдат прехвърлени на други постове или уволнени.

Нищо не се промени, отново. Обновяване ли? Никакъв шанс. Не и когато хората, заемащи най-висшите постове, остават същите. Не и когато Мей продължава с пълна сила да следва досегашния курс в икономиката и по въпроса за Brexit. Твърдо неподвижният министър-председател не може да извърши значителна промяна, а само се крепи на поста благодарение на несигурния баланс в нейната обхваната от вътрешни борби Консервативна партия, пише в коментар Guardian.

В крайна сметка, когато се правят промени в правителството, става дума за едно нещо - власт. Въпреки че преди това винаги има много пропаганда, че промените помагат за прокарване на нови идеи и пренастройване на програмата, в повечето случаи те имат една по-брутална и непосредствена цел - да позволят на министър-председателя да упражни своите правомощия и да покаже кой е шефът. Когато се правят промени, дори най-могъщите министри треперят от възможността да бъдат преместени на друг пост или уволнени, а тези, които се стремят към по-висши длъжности, са в напрегнато очакване да бъдат поканени от премиера да ги заменят.

Властта, която министър-председателят има над своите колеги, най-ясно се разкрива при промени в правителството. Предприетите от Мей промени тази седмица не правят изключение, освен в едно важно отношение - те показаха, че тя не е шефът, отбелязва Guardian в редакционна статия.

Промените в правителството бяха поредната демонстрация на слабостта на Мей. Те трябваше да бъдат възможност за лидерът на управляващите консерватори да затвърди властта си в партията в началото на новата година, но се превърнаха в унизителна илюстрация на некомпетентност на върха, коментира в. "Таймс".
Подкрепи Economic.bg