Tesla планира изцяло собствено производство на батерии

Компанията иска да изгради фабрика във Фримонт, Калифорния

Tesla планира изцяло собствено производство на батерии

Снимка: Unsplashed

Tesla Inc планира да изгради изследователско и производствено съоръжение за батерии във Фримонт, Калифорния, което да работи на денонощен режим, по проект, наречен Roadrunner, показват документи от градската управа, цитирани от Ройтерс.

Планът разкрива усилията на американския производител на електрически превозни средства да прави изцяло собствени автомобилни батерии - най-скъпите компоненти на електрическите коли.

Tesla е обявила пред властите, че има производство за батерии в малък мащаб във Фримонт, и сега кандидатства за одобрение за изграждане на разширено производство на батерии. Предполага се, че изграждането на проекта, включително инсталирането на цялото производствено оборудване, може да бъде завършено за около 3 месеца.

Работниците, назначени в съоръжението, ще са общо 470, от които 400 ще „работят на смени, така че да има 100 служители, които работят по производството и производствените операции по всяко време, през целия ден, всеки ден.“

Tesla не отговори веднага на молбата на Reuters за коментар.

Главният изпълнителен директор Илон Мъск по-рано тази седмица заяви, че ще направи обиколка на производството на батериите на Tesla на 15 септември - предварително обявената дата за Деня на батериите.

В момента Tesla произвежда батерии съвместно с японската Panasonic Corp в своята Gigafactory близо до Рино, Невада. Освен това има сключени договори за батерии с LG Chem Ltd от Южна Корея и с китайската Contemporary Amperex Technology Ltd.
Коментари: 0