The Telegraph: Великобритания е готова да остане в митническия съюз след 2021 г.

Британските министри са разделени по въпроса

The Telegraph: Великобритания е готова да остане в митническия съюз след 2021 г.

Снимка: БТА

980 ~ 1 мин. четене
Великобритания е готова да остане в митническия съюз на ЕС след 2021 г, пише британският вестник The Telegraph. Според изданието водещи министри на британското правителство, които работят по стратегията на Brexit, имат нов план, с който да се избегне физическа граница с Ирландия, след като отхвърлиха предишни предложения на ЕС. 

Британските министри са се съгласили на вчерашното си заседание, че Великобритания трябва да опита да остане в митническия съюз, ако предвидената технология за граничен контрол не е готова до 2021 г. Официални лица са предупредили, че тя може да се забави до 2023 г., пише вестникът. Говорител на Тереза Мей е отказал да коментира информацията. 

По график Великобритания трябва да напусне ЕС през март догодина, но си е осигурила преходно споразумение, с което запазва търговските си връзки с ЕС непроменени до края на 2020 г., стига да бъде постигнато окончателно споразумение в близките месеци.

Британският премиер Тереза Мей е заявявала, че Великобритания ще излезе от митническия съюз, което ще позволи на страната да сключва свои търговски споразумения с други държави. Министрите й обаче са разделени по въпроса към какъв вид митническа система с ЕС да се стреми Лондон.

В понеделник главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че от март насам няма постигнат съществен напредък по преговорите за Brexit. Мей иска да разясни плановете си преди срещата на върха на ЕС през юни и да сключи споразумение за новите отношения на Великобритания с ЕС през октомври.
Коментари: 0