TikTok отвръща на ударите на Тръмп с дело

Китайското приложение пренася спора в съда

TikTok отвръща на ударите на Тръмп с дело

Снимка: Unsplash

664 ~ 1 мин. четене

TikTok заяви в събота, че планира да заведе дело срещу изпълнителната заповед на президента Доналд Тръмп, забраняваща операциите в страната на популярното приложение за кратки видеа и неговата компания майка ByteDance. 

Делото ще бъде заведено още в понеделник, предава Reuters.

По-рано от TikTok заявиха, че от близо година се опитват да работят с администрацията на президента Доналд Тръмп в търсене на пресечна точка в конфликта, но без успех. 

„За да гарантираме, че върховенството на закона не се потъпква и че нашата компания и потребители се третират справедливо, нямаме друг избор, освен да оспорим изпълнителната заповед чрез съдебната система“, се казва в съобщение на компанията. 

Собственикът на TikTok – ByteDance, също съобщи, че ще заведе свое, отделно, дело срещу администрацията на Тръмп на 24 август. 

След като първо даде 45 дни срок на ByteDance да намери купувач за американските операции на TikTok, Тръмп издаде нова заповед на 14 август, с която отпусна на компанията 90 дни. Сред потенциалните нови собственици се спрягат имената на Microsoft, Twitter и Oracle. Някои от американските инвеститори на ByteDance също могат да се присъединят към печелившата оферта.

TikTok набра огромна популярност през последните години като платформа за кратки и забавни видеа. Само в САЩ има около 100 млн. потребители. Вашингтон обаче смята, че данните им може да се предават на китайското правителство, което прави приложението потенциално опасно за американската национална сигурност. 

От TikTok отричат подобни практики.

Подкрепи Economic.bg