Тимерманс настоя за въвеждане на европейска минимална заплата

Според кандидата за председател на ЕК работещите в Източна Европа получават значително по-малко от тези в Западна Европа

Тимерманс настоя за въвеждане на европейска минимална заплата
11215 ~ 1 мин. четене
Франс Тимерманс, кандидатът на социалистите за председателския пост на Европейската комисия, защити вчера във Варшава идеята за въвеждането на минимална заплата във всички страни членки. Това, по думите му, може да намали нарастващата поляризация между хората с по-високи доходи и тези с по-ниски.

"Имаме нужда от минимална заплата в ЕС, равняваща се във всяка членка на 60 на сто от средната заплата за страната", каза холандският политик, цитиран от БТА. Тимерманс участва в дебат, организиран преди изборите на Европейския парламент от полските социалдемократи.

"Трябва да се сложи край на труда, заплащан по 3 евро на час", подчерта Тимерманс. Според него прекалено често работещите в Източна Европа получават значително по-ниско заплащане от колегите си в Западна Европа, а в същото време разходите за живот не са толкова различни.


В 22 страни от ЕС от общо 28-те има официално обявена минимална заплата. Само че разликите са изключително големи от минимума от 460 лева (235 евро) бруто на месец през 2017 година в България до 1999 евро в Люксембург, което прави съотношение едно към 9. Това съотношение обаче става едно към три, ако тези заплати се съотнесат към разходите за живот във всяка страна, отбелязва АФП.

Тимерманс призова и за облагане с около 18 процента на големите компании в зависимост от печалбите им в ЕС, както и за социална европейска политика, за да се намали разликата в жизненото равнище между богатите и не толкова богатите страни.
Коментари: 0