Тол таксите може да оскъпят горивата с до 4 стотинки

Това е мнението на Петролната и газова асоциация, която очаква поскъпването да се случи в края на август

Тол таксите може да оскъпят горивата с до 4 стотинки

Снимка: bTV

552 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова
Новите тол такси за камионите, които ще влязат в сила от август 2019 г., ще се отразят на цените на горивата с между 3-4 стотинки за литър. Това заяви председателят на БПГА Живодар Терзиев.

„Тол таксите са сериозен проблем, но БПГА излезе с решение, че ние законопослушно ще заплатим съответната цена“, каза той и добави, че това ще се отрази в цената на транспорта с 30%. „Прехвърлено към литър гориво ще е между 3 и 4 стотинки“, обясни той.

Тол системата е планирано да заработи от 16 август, а увеличението ще се отрази към края на месеца. „Това е данък, който подобно на акцизите ще плащаме ежемесечно”, каза Терзиев.

По думите му това все пак са предварителни разчети. „За един сериозен товарен камион, с екологичен клас Евро 4, 5 или 6, който превозва 30 хил. литра гориво, ще трябва да се заплати около 65-94 стотинки на километър”, коментира председателят на Асоциацията.

Това е за всеки изминат километър, независимо дали камионът пътува пълен или празен. „Уверявам ви, че в нашия бизнес немалко от превозните дестинации са на празни курсове, което отново се мултиплицира в цената на превозената стока”, каза още той.

Терзиев добави, че цените на горивата зависят и от геополитиката, и от международните цени на петрола.
Коментари: 0