Томислав Дончев: Корупцията ерозира потенциала за растеж

Икономиката, базирана на ниските разходи, вече не ни върши работа, смята вицепремиерът

Томислав Дончев: Корупцията ерозира потенциала за растеж

Снимка: Economic.bg/Архив

Корупцията ерозира потенциала на икономика и потенциала за растеж. И не го ерозира само с присвояването на публичен ресурс, най-голямата щета е, че отнема усещането за честно състезание. Ако може да си купиш първото място, тогава пазарната икономика става анемична. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в „Панорама“ по повод лансирания от него по-рано нов икономически модел в България и ефектите на корупцията върху сегашния.

„Българската икономика в този си вид удари тавана. Това е икономика на ниските разходи. За съжаление вече сме в плен на ниските разходи. Разходите за труд растат и ще направят много производства неконкурентоспособни и сме в капана на този икономически модел, който не ни позволява да растем по-бързо“, каза Дончев. Той изрази удовлетворение, че делът на производството в икономиката вече надхвърля 28%, но нарече сегашното производство „ишлемарско“.

„Нов икономически модел няма да се получи, дори ако държавата го уреди в закон. Той ще се случи, когато се превърне в убеждение за голяма част от обществото, от мениджърите, от ръководителите на образователните институции, всички те трябва да се научат да мислят по-дръзко. Трябва да се промени институционалният ред, особено когато се говори за приложна наука, за иновации. Там, за жалост, не могат да се правят лесно координирани политики, но не може да бъде само държавен или политически процес, а обществен процес“, смята вицепремиерът.

Според него процесите, дирижирани от държавата, трябва да са в синхрон с пазарните механизми. „Държавата не трябва сама да дирижира този процес“, смята Дончев.
Коментари: 0