Томислав Дончев: Редно е Цветанов да обясни връзките си с „Артекс“

Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация, смята вицепремиерът

Томислав Дончев: Редно е Цветанов да обясни връзките си с „Артекс“

Снимка: Economic.bg/Архив

Редно е г-н Цветанов да даде повече информация, включително по отношение на последния укор - отношения си с фирмата (строителната компания „Артекс“ – бел. ред.), проверявана ли е, защо е проверявана, има ли връзка или липсва такава между едното и другото. Според мен тук основният говорител по темата е редно да бъде той. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР, коментирайки фактите, че през лятото на 2018 г. Цветан Цветанов е разпоредил проверка на строящия се в момента небостъргач в „Лозенец“, а малко след това се е сдобил с луксозен апартамент в друга сграда на „Артекс“ на нереално ниска цена.

„Скандалът с апартаментите има потенциал да нанесе щети, особено в предизборна ситуация. Би могло да предизвика и по-неприятен политически резонанс“, каза Томислав Дончев. Според него скандалът не се е развил докрай. Вицепремиерът подчерта, че всеки подобен скандал носи негативи, което ерозира доверието. Според него трябва изключително ясен и адекватен сигнал, който да позволи то да бъде възстановено. „По отношение на всички укори, основателни или не, свързани с имотното състояние и работата на Цецка Цачева, оставката е повече от достатъчен сигнал“, смята Дончев.

„Решението на Цецка Цачева е лично решение, жест. Ако не ставаше дума за дама, щях да кажа, че е мъжка постъпка. Подобни знаци в политиката липсват, те се случват рядко, а при нас е по скоро норма“, коментира той. По думите му обаче това няма да спре проверките, които предстоят във връзка със скандала около придобитите на ниски цени апартаменти от висши политици.

„Оставките, без да са нещо, което може да бъде подценено, са един от инструментите за управление – дали като лично волеизявление, акт или като политически инструмент, за да се възстановява доверието. В политиката, освен персоналните качества, експертизата, програмите, това, което свързва въпросния представител с гражданите, е тази тънка нишка на доверието. Ако тя се скъса, всичко останало няма значение“, коментира Дончев.

Вицепремиерът определи скандала като проблем. „Българинът е много чувствителен към имотното състояние и към поведението на политиците“, добави той и изрази предположение, че всичко е законно.
Томислав Дончев не пожела да коментира какво ще е евентуалното поведение на Цветан Цветанов и подчерта, че пред управляващите стоят много проблеми и предизвикателства за решаване.

„Цветан Цветанов има основна водеща роля в организацията на партийния живот. Той има и талант, и информация, и огромен опит, и огромно влияние. До голяма степен той е основният организатор и на партийния живот, и на изборния процес“, коментира той.

Дончев декларира, че не е придобивал, като свои колеги, апартамент в луксозна сграда.
Коментари: 0