Топ 3 измами при Android устройствата

Вижте как да предпазите данните си

Топ 3 измами при Android устройствата
Androidpit публикува информация за трите най-често срещани измами, които ни дебнат, ако устройствата ни са с Android. Ето няколко съвета, чрез които можем да опазим данните си и да гарантираме безопасността си: 

1. Фишинг измама

Фишинг атаките подмамват хората да предоставят важна лична информация. Най-често целта са данни за кредитни карти и банкови сметки. За да успеят да ги убедят да предоставят финансовата си информация, измамниците изпращат имейл, който е пълно копие на имейлите на избраната компания. Най-често измамниците създават и подобен уебсайт. Фалшивият сайт може да бъде почти идентичен с този на легитимната компания. Получателите на този имейл са помолени да отворят даден линк, който отваря фалшивия уебсайт. След това от потърпевшите се иска да въведат лична информация (най-често данни от банкова сметка, адрес и телефон). Често се изисква и въвеждане на данните им за вход в оригиналния сайт. Въведената във фалшивия сайт информация се запазва и измамниците могат да я използват. 

2. Приложения–фалшификати

Кибер измамниците често създават приложения, които изглеждат и функционират като често използвани приложения. Оказва се обаче, че те са зловреден софтуер, който краде лична или финансова информация. Такива приложения-фалшификати може да се намерят дори и в Google Play. Ето защо се препоръчва преди да се изтегли някое приложение, то да бъде проучено добре, като се опитате да съберете информация от познати, приятели и интернет и разбира се никога да не се теглят приложения от несигурни източници.

3. Измама за техническа поддръжка

Този вид измами съществуват още от 90-те години на миналия век, но очевидно хората все още се хващат в този капан. Схемата на този вид измами е някой да ви се обади и да твърди, че е от техническата поддръжка на вашия доставчик на услуги или производител на устройството. Целта на този човек е да се опита да извлече лична информация от вас. Всеки път, когато получите съобщение или обаждане от някой, който твърди че е лице от техническата поддръжка и иска да ви помогне, бъдете внимателни. Ако телефонът ви е бил компрометиран, легитимният доставчик няма да използва такива методи за решаване на проблема.
Коментари: 0