10 топ директори, които получават заплата от 1 долар

Или дори по-малко

10 топ директори, които получават заплата от 1 долар

Въпреки че много ръководители на големи компании са критикувани за прекомерната им заплата, някои изпълнителни директори са на противоположния полюс. Те са избрали да се откажат от високата заплата и вместо това получават заплащане от около $1 на година или по-малко.

Разбира се, това не означава, че тези ръководители живеят без пари.

Те обикновено имат акции в съответните компании и други източници на приходи. Просто нямат доход от заплата.

Главните изпълнителни директори в този списък имат състояние за милиони, дори милиарди.

Вижте 10 от тях, събрани от „Бинесинсайдър”:

Лари Пейдж и Сергей Брин


Според годишният отчет на Google до Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC), Брин и Пейдж, съучредителите на компанията, са поискали базовата им заплата да бъде намалена до $1 на година през 2004 г. От тогава до сега те не получават друга заплата от компанията.

Състоянието на всеки един от двамата се изчислява на малко над 34 млрд. долара

Джак Дорси


Тази година отчетът на Twitter разкри, че главният изпълнителен директор получава заплата от само $1.40. Това едва ли е проблем за Дорси, чието текущо нетно богатство възлиза на около 5,4 млрд. долара.

Лари Елисън


Oracle отчита, че Елисън, който сега е изпълнителен председател и технически директор, е получил заплата от $1 през 2018 г. Неговото богатство се оценява на почти 57 млрд. долара.

Илон Мъск


В предишни години отчетите на Tesla Motors разкриха, че Мъск – чието богатство сега се оценява на 19,4 млрд. долара, по изискване на калифорнийското законодателство, получава минимална работна заплата.

Последният доклад потвърждава същото правило: "Базовата заплата на Илон Мъск, нашия главен изпълнителен директор, продължава да отразява настоящите изисквания за минимална заплата съгласно приложимото калифорнийско законодателство, а г-н Мъск все още отказва да получава тази заплата", пише там.

Марк Зукърбърг


Според „Вашингтон пост”, главният изпълнителен директор на Facebook се е присъединил към клуба на директорите със заплата от $ 1 през 2013 година.

Но поради контрола върху акциите на Facebook богатството му в момента се оценява на почти 74 милиарда долара.

Джон Маки


Според отчета на компанията, през 2007 г. съ-изпълнителният директор на Whole Foods е намалил заплатата си до $1 и е избрал да се откаже от всякакви бъдещи бонуси, акции и други компенсации. През 2018 г. Маки продължава да печели еднодоларова заплата.

Еван Шпигел


След като Snapchat стана публична през 2017 г., заплатата на съучредителя и главен изпълнителен директор Еван Шпигел беше ефективно намалена от $ 500 000 на $1. Въпреки това, неговото нетно богатство е над 3 млрд. долара.

Джеръми Стопълман


Yelp съобщава на SEC, че нейният главен изпълнителен директор е намалил основната си заплата през годините от $300 000 през 2012 г. до $37 501 през 2013 г. и до $1 през 2014 година.

Ричард Феърбанк


Основателят и главен изпълнителен директор на Capital One не е получавал заплата повече от 20 години. Но годишната му компенсация през миналата година, според годишния отчет на компанията до SEC, е на стойност над 16 милиона долара.

Коментари: 0