Топлофикация София ще цедира депозита си в КТБ

Въпреки тежкото си финансово състояние, дружеството е държало на депозит в банката с отнет лиценз над 80 млн. лв.

Топлофикация София ще цедира депозита си в КТБ
3842 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Топлофикация София ще търси купувач на вземанията по депозити в Корпоративна търговска банка, чиито лиценз бе отнет вчера от Българската народна банка, пише в. Новинар.

Предложението за цесията е било направено от председателя на финансовата комисия в Столичния общински съвет Орлин Алексиев. „Предлагаме 100 % от задълженията да бъдат прехвърлени, като даваме максимален срок на изплащане 3 години”, обясни той. В договора ще бъде заложено задълженията да бъдат прехвърлени без сконто, за да няма загуби за „Топлофикация”.

Погасяването им ще бъде безлихвено за период от три години. Алексиев изрази надежда, че до края не деня в петък ще бъде постигнато споразумение. Той смята, че от страна на бизнеса ще има интерес, тъй като разсроченото изплащане за три години е добър вариант, пише изданието. „Все пак е по-добре кредиторите да преговарят с „Топлофикация”, а не със синдиците на банката”, коментира Алексиев.

Напомняме, че въпреки тежкото финансово състояние на общинското дружество и трудностите, които то има в изплащането на дълговете си към Булгаргаз, депозитите му в КТБ парадоксално са в размер на над 80 млн. лв.

Планът на общинарите буди сериозно съмнение, особено що се отнася до намерението продажбата на вземането да е без отстъпка от номинала му. Според степента на събираемост на едно вземане, то може да бъде продадено дори на 10% от номинала си, а спецификата на сделката и дейността на купувачите на вземания изключва напълно заплащане на номинала. В случая със столичната Топлофикация, депозитът не е гарантиран от ФГВБ и ще се изплати частично единствено, ако на масата на несъстоятелността на КТБ останат средства след удовлетворяване на ФГВБ, който след изплащане на гарантираните депозити встъпва като първи по ред кредитор при ликвидацията. Финансовите анализатори до този момент не дават големи шансове за подобно разпределение да остане сериозна сума, особено като се има предвид, че досега са извършени цесии за над 1,1 млрд. лв., от които близо 800 млн. са предявани за прихващане към назначеното ръководство на КТБ.

Възниква и въпросът дали Столична община не е закъсняла в намерението си, тъй като по закон съществуват ограничения за признаване на цесии и прихващания, едно от които е моментът на неплатежоспособност на едно дружество.


Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg