Топлото лято в Европа може да вдигне цените на бирата

Berenberg прогнозира, че производствените разходи на големите производители като Heineken и Carlsberg ще нараснат с 16% до началото на 2019 г.

Топлото лято в Европа може да вдигне цените на бирата

Снимка: Pixabay

Според прогнозите на инвестиционната банка Berenberg в близките месеци  - до началото на 2019 г., цените на бирата в Европа ще се повишат. Увеличението ще е свързано с топлото лято на континента, което донесе аномални жеги, от които пострадаха ечемичните култури.

Според данни на Европейския съюз дефицитът на пивоварния ечемик ще достигне почти 500 тона. Освен това се увеличиха и другите разходи на пивоварните, включително допълнителните съставки за производство на бира, както и цената на електроенергията. Цената на алуминия, необходим за производството на бирени кутии, също се увеличи - с 8% от началото на годината.

Berenberg прогнозира, че производствените разходи на големите производители като Heineken и Carlsberg ще нараснат с 16% до началото на 2019 г. Според анализатори ечемикът съставлява средно 20% от разходите на производителите на бира.

Лятото донесе лоши новини и за хмела, чиято култура също бе повредена поради липсата на дъжд и прекалената топлина. По-специално, в Чешката република фермерите успяха да съберат само 4..7 хил. тона хмел, което е с 2.1 хил. тона по-малко, отколкото през 2017 г.

Коментари: 0