Toyota тества и камиони на водород (снимки)

Тежките машини ще обслужват товари на пристанището в Лос Анджелис в тестов проект

Toyota тества и камиони на водород (снимки)

Снимка: Toyota

Семейството на Toyota от екологични превозни средства има още един неочакван член - тежкотоварен камион, който работи с водородни клетки. Разработката му е чрез проекта Project Portal на американското изследователско поделение на японската автомобилна компания, пише Cnet.

Камионът с нулеви вредни емисии ще бъде показан днес на пристанището в Лос Анджелис съвместно с калифорнийските екологични и енергийни власти. Тежкотоварните машини ще се включат в изследователски проект за използването на технологиите с горивни клетки за превоза на тежки товари, който ще се проведе през лятото.


Камионът е електрически, захранван от две водородни горивни клетки, същите като при автомобила на водород Toyota Mirai. Задвижващата система на камиона е 670 конски сили и може да тегли товар с тегло до 36 тона.

Според компанията камионът може да измине 200 мили с резервоар водородно гориво.

Проектът Project Portal е разработен за поддръжка на операции по пристанищно товарене и превоз на товари на кратко разстояние, около порта или между кораби и складове.


Според Toyota и официални лица от пристанището в Лос Анджелис, "тежкотоварните превозни средства съставляват значителен процент от годишното изхвърляне на емисии" и с новата технология може да се потвърдят категоричните резултати от по-чист въздух в пристанищата и заобикалящите територии.

Коментари: 0