Тръмп отлага митата за телефони, лаптопи и конзоли от Китай

Технологичните компании произвеждат устройствата си в азиатската държава, след което ги внасят в САЩ

Тръмп отлага митата за телефони, лаптопи и конзоли от Китай

Снимка: БТА

1448 ~ 1 мин. четене
Администрацията на президента Доналд Тръмп ще отложи въвеждането на 10-процентните вносни мита за някои стоки, сред които лаптопи, мобилни телефони, игрални конзоли и някои видове играчки, произвеждани в Китай. В началото на този месец държавният глава обяви, че от 1 септември започват да действат новите тарифи, които трябваше да обхванат продукти на стойност 300 млрд. долара, сред които и потребителската електроника, която американските компании произвеждат в азиатската държава и след това внасят в САЩ.

Но днес Службата на американския търговски представител (USTR) е съобщила, че критичните за американските технологични компании устройства засега няма да бъдат засегнати. Това се случва само броени минути, след като китайското министерство на търговията заяви, че вицепремиерът Лиу Той е провел телефонен разговор с американски търговски служители, предава Reuters.

Други продукти, чието обмитяване ще бъдат забавено до 15 декември, включват „компютри, конзоли за видеоигри, определени играчки, компютърни монитори и някои елементи от обувки и дрехи“, се казва в съобщение на USTR.

Отделна група продукти също ще бъде изцяло освободена, „въз основа на здраве, безопасност, национална сигурност и други фактори“, пише още в становището на Службата.

Технологичните компании приветстваха новината за въвеждането на изключения, което тласна американските индекси нагоре в началото на борсовата сесия. Акциите на Apple например скочиха с над 5% в ранната американска търговия.

Службата на търговския представител на САЩ ще публикува допълнителни подробности и списъци на специфичните видове продукти, чието облагане се отлага, пише Reuters.
Подкрепи Economic.bg