Тръмп предлага постепенно облекчаване на карантинните мерки в САЩ

Няма да отваряме всичко наведнъж, а след задълбочен анализ, каза той

Тръмп предлага постепенно облекчаване на карантинните мерки в САЩ

Снимка: Wikipedia

1528 ~ 1 мин. четене

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предложи постепенно възобновяване на американската икономика, пострадала след епидемията от коронавируса. Възстановяването ще започне от щатите, при които заболевемостта намалява и е под контрол.

Щатските губернатори ще имат властта да определят подхода си по отношение на собствените си щати и ако е нужно някои да останат затворени, то те ще останат. „Няма да отваряме всичко наведнъж, а след задълбочен анализ на всички нива. Някои щати ще могат да отворят по-рано от други. Сега, когато преминахме пика, започваме живота си отново“, каза Тръмп, цитиран от Reuters.

Планът, който ще бъде предприет ще се позовава на препоръки на управляващите държавата, а не на заповеди. В този смисъл това представлява отстъпление от Тръмп, който в понеделник настоя, че има пълна власт да насочва кои щати да се отворят отново или да останат затворени. Отговорността за подобни решения е на държавните, а не на федералните власти.

На пресконференция в Белия дом американският президент предупреди, че ако големи дялове от икономиката останат затворени, това ще има големи негативни последици, включително върху здравеопазването.

Президентът каза, че според американските експерти пикът на заразата е преминал в САЩ и че кривата е изравнена. Тръмп допълни, че на 30 процента от територията на страната за последните 7 дни не е имало нови случаи на зараза.

Препоръките предизвикаха критики от Рон Клайн, който оглавяваще щаба за борба с ебола по време на президента Обама. „Това не е план. Това едва ли е мощност ”, написа той в Twitter.

Подкрепи Economic.bg