Тръмп предупреди САЩ да се готвят за “най-трудната седмица”

Но и призова за скорошно облекчаване на мерките за социална дистанция

Тръмп предупреди САЩ да се готвят за “най-трудната седмица”

Снимка: БТА

2039 ~ 1 мин. четене
Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди американците да се подготвят за “най-трудната седмица” на коронавирусната пандемия. В ежедневния си брифинг той прогнозира скок на смъртността, предава BBC.

Държавният глава опита да успокои най-тежко засегнатите щати, обещавайки им медицински материали и военни служители на помощ в борбата с вируса. 

В противовес на мрачната си прогноза, Тръмп предложи да се облекчат мерките за социално дистанциране за Великден. “Трябва да отворим страната си”, каза той. 

Призивът му за релаксиране на рестрикциите дойдоха в деня, в който бе потвърдено, че коронавирусните инфекции в САЩ са надхвърлили 300 000, най-високата бройка в света. До събота смъртните случаи са над 8500, като най-засегнат е Ню Йорк. 

Оптимизмът бавно си проправя път в глобален мащаб, тъй като броят на новите инфекции и смъртните случаи засега изглежда, че постепенно забавя темповете си. Досега загиналите от усложнения вследствие на Covid-19 в света са над 60 000, а заразените над 1.1 милиона, по данни на университета Джон Хопкинс в САЩ.

В България към неделя сутрин (на 5 април 2020 г.) има потвърдени 522 случая на заразени. Излекуваните са 37, а жертвите – 18. 
Подкрепи Economic.bg