Тръмп разпореди затворът в Гуантанамо да не се закрива

Решението е сериозен обрат спрямо политиката на предшественика му Барак Обама

Тръмп разпореди затворът в Гуантанамо да не се закрива

Снимка: БТА

916 ~ 1 мин. четене
Президентът Доналд Тръмп е подписал вчера изпълнителна заповед, с която разпорежда да не се закрива затвора в залива Гуантанамо, Куба, и отворя вратата за изпращане на нови затворници там.

Решението е сериозен обрат спрямо политиката на предшественика му Барак Обама, който бе разпоредил закриването на затвора.

По време на изказването си "За състоянието на съюза" във вторник вечер пред Конгреса Тръмп заяви, че току-що е подписал заповедта, разпореждаща секретарят по отбраната Джеймс Матис да "преразгледа политиката ни за военни арести и да запази работещ затвора в залива Гуантанамо".

В речта и в самата заповед Тръмп повдига въпроса за изпращането на допълнителни затворници от ИДИЛ в залива Гуантанамо, съобщава CNN.

Заповедта определя операциите по задържане в съоръжението "законни, безопасни, хуманни и проведени в съответствие със законодателството на САЩ и международното право".

Четиридесет и един затворници са задържани там в момента.

Обама от години се опитваше да закрие затвора, но бе възпрепятстван от законодателството на Конгреса относно преместването на затворници на американска земя.

Малко след встъпването си в длъжност през 2009 г., Обама подписа изпълнителна заповед за закриване на местата за задържане в Гуантанамо в рамките на една година.
Коментари: 0