Тръмп се кани да изхвърли китайските играчи от безжичните мрежи на САЩ

Американският президент може да подпише заповед за забраната им идната седмица

Тръмп се кани да изхвърли китайските играчи от безжичните мрежи на САЩ

Снимка: БТА

Идната седмица се очаква американският президент Доналд Тръмп да подпише заповед, с която да забрани използването на китайско телекомуникационно оборудване в безжичните мрежи на Съединените щати. Това твърдят трима източници на Politico, пише CNBC. 

Според тях администрацията на Тръмп планира да пусне директивата преди голямата международна технологична конференция MWC в Барселона, която започва на 25 февруари. Идеята е с акта си да сигнализират гилдията за значението на киберсигурността в хай-тек бъдещето. 

Стъпката идва на фона на вече разработващите се 5G мрежи от следващо поколение, сигурността на които става все по-важен акцент. 

От Белия дом досега не са коментирали информацията в Politico. 

5G надпреварата вече започна, а предимство при изграждането на телекомуникационни мрежи в международен план имат китайските играчи, които през години успяха да си извоюват лидерски позиции. Huawei е доставчик номер едно в света, а ZTE също не пести сили в битката. 

Двете компании също не са отговорили на посикания от CNBC коментар. 

Причината САЩ да не искат да използват китайско оборудване са съмненията, че Пекин използва националните компании, макар и частни, за да извършва кибершпионаж. Както властите, така и производителите отричат това да е така и изтъкват, че офанзивата е свързана с опасенията на американската държава, че изостава от конкурентна гледна точка. 

Години наред Huawei среща яростен отпор от САЩ, където много трудно продава свои продукти. Миналата година компанията бе на косъм да подпише споразумение с американския телеком AT&T, който в последния момент се оттегли от сделката за разпространение на смартофните на китайската марка. 

Коментари: 0