Тръмп се радва на срива при цените на петрола

Американският президент обвини медиите, Русия и Саудитска Арабия за падането на американската борса

Тръмп се радва на срива при цените на петрола

Снимка: БТА

2879 ~ 1 мин. четене

Президентът Доналд Тръмп заяви в понеделник, че падащите цени на петрола са добри за потребителите. Той също така обвини медиите, Русия и Саудитска Арабия за срива при акциите, който днес доведе до падане с 2000 пункта при Dow Jones и спиране на търговията за 15 минути.

„Добре е за потребителите, цените на бензина намаляват!“, написа Тръмп в една поредица от публикации в Twitter.

Пазарът се плъзна надолу в понеделник на фона на ценовата война, която започна между Москва и Рияд заради провалената сделка в рамките на ОПЕК+. В петък Русия отказа да участва в орязването на допълнителни 1.5 млн. барела дневно в рамките на групата, докато Саудитска Арабия искаше да се предприеме тази мярка в опит да се регулира петролният пазар, който тръгна надолу след разпространяването на коронавируса.

Цените на петрола паднаха с 30%, след като Саудитска Арабия обяви големи намаления на цените, на които тя продава, както и увеличение на производството.

„Саудитска Арабия и Русия спорят за цената и потока на петрола. Това, както и фалшивите новини, са причината за спада на пазара!“, написа Тръмп в друга публикация.

Размириците в понеделник допринесоха за няколко седмици хаотичен спад на пазара, породен от опасенията, че усилията за овладяване на грипната респираторна инфекция, появила се в края на миналата година в Китай, ще възпрепятстват глобалния растеж.

„Въпросът е дали факторът „страх“, който се дължи на вируса, ще преодолее всяко положително въздействие от по-ниските цени на бензина и по-ниските нива на ипотечни кредити“, коментира пред CNBC Едуард Ярдени, президент на Yardeni Research.

Коментари: 0