Тръмп ще направи изключение за австралийската стомана и алуминий

Американският президент обяви, че се работи за сключването на двустранно търговско споразумение

Тръмп ще направи изключение за австралийската стомана и алуминий

Снимка: БТА

888 ~ 1 мин. четене
Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че е разговарял по телефона с премиера на Австралия Малкълм Търнбул и че те работят по споразумение, което да спести на Австралия готвените американски мита върху вносната стомана и алуминий, предаде Reuters.

„Той е ангажиран да имаме много честни и взаимоизгодни военни и търговски отношения“, написа Тръмп в Twitter, говорейки за Търнбул. „Работим много бързо по споразумение в сигурността, за да не е нужно да налагаме мита върху стоманата или алуминия за нашия съюзник, великата нация Австралия", добави Тръмп.

Въпреки че е един от водещите световни доставчици на желязна руда – Австралия, няма особено висок износ на стомана, отбелязва Reuters. Износът на австралийска стомана и алуминий за САЩ се равняваше едва на 400 млн. австралийски долара (около 250 млн. евро) миналата година, сочат правителствени данни.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви малко след това в Twitter, че двустранните отношения са честни и взаимоизгодни.

„Благодаря Ви за потвърждението, че новите мита няма да бъдат наложени на австралийската стомана и алуминий. Това е добре за заетостта в Австралия и САЩ!“, туитна Търнбул.
Подкрепи Economic.bg