Тръмп в Давос: Не е имало по-добро време компаниите да се преместят в САЩ

Той определи американската компания като отново конкурентна

Тръмп в Давос: Не е имало по-добро време компаниите да се преместят в САЩ

Снимка: БТА

1268 ~ 2 мин. четене

Тук съм, за да представя интересите на американците и на голяма част от приятелите на САЩ в построяването на по-добър свят. Така започна своята реч пред събралите се политически и бизнес лидери на Световния икономически форум в Давос американският президент Доналд Тръмп. „Както и всички страни, представени на този форум, Америка се надява на бъдеще, в което всеки може да просперира, в който всяко дете може да расте без насилие, бедност и страх”, каза той.

„През последните години направихме изключителни удари в САЩ – помогнахме на забравени общности да създадат вълнуващи нови възможност и помагаме на всеки американец да намери своя път до американската мечта – мечта за страхотна работа, безопасен дом и по-добър живот за децата им”, каза още Тръмп. По думите му след години на стагнация САЩ отново отчитат силен икономически растеж. Фондовият пазар отбелязва рекорд след рекорд и е добавил над 7 трлн. долара след избирането на милиардера за държавен глава. „Потребителското доверие, на бизнеса и на производителите са най-високите от много десетилетия насам. След избирането ми създадохме 2.4 млн. нови работни места и броят им ще нараства много устойчиво. Оптимизмът на малкия бизнес бележи връх”, заяви Доналд Тръмп

Според него в момента светът става свидетел на активизирането на силна и просперираща Америка. „Тук съм, за да предам просто послание – никога не е било по-добро време да се наема, да се строи, да се инвестира и да се бележи ръст в САЩ. Америка е отворена за компаниите и ние сме конкурентни отново”, каза Тръмп.

Той подчерта, че Вашингтон е предприел най-значителните данъчни облекчения и реформи в американската история. Масово са били облекчени данъците за средната класа и за малките компании, за да се позволи на работещите семейства да запазят повече от своите пари. „Понижихме корпоративния данък от 35% на 21%. В резултат милиони работници получиха бонуси заради понижаването на данъците от техните работодатели. Законопроектът за данъчните облекчения се очаква да повиши средния доход на домакинство в САЩ с над 400 хил. долара”, обясни Доналд Тръмп.

„Най-голямата компания в света – Apple – обяви плановете си да донесе 245 млрд. долара от печалби в чужбина обратно в Америка. Тяхната обща инвестиция в икономиката на САЩ ще бъде над 350 млрд. долара през следващите пет години. Сега е идеалният момент да пренесете вашите компании, вашите работни места и вашите инвестиции в САЩ. Това е особено вярно, защото предприехме най-всеобхватното премахване на регулации, измисляно някога”, каза още американският лидер.

Подкрепяме свободната търговия, но тя трябва да бъде справедлива и взаимна. Несправедливата търговия подрива позициите на всички”, каза Тръмп и добави, че САЩ повече няма да си затварят очите за несправедливи търговски практики, включително мащабна кражба на интелектуална собственост, промишлени субсидии и държавно участие в икономическото планиране, подчерта държавният глава. 

Не на последно място  американският лидер заяви, че страната му може да се върне към преговорите за споразумение свободна търговия с държави от двете страни на Тихия океан. През 2017 г. Тръмп оттегли САЩ от преговорите по Транстихоокеанското партньорство (ТТП).


Коментари: 0