Тръмп заплаши с мита френските вина

Американският президент е ядосан на френския си колега заради въведения цифров данък върху технологичните компании

Тръмп заплаши с мита френските вина

Снимка: БТА

1080 ~ 2 мин. четене
Американският президент Доналд Тръмп обвини френския си колега Еманюел Макрон в „безрасъдство“ заради данъка върху цифровите услуги. Той дори намекна, че ще обложи френските вина като отмъщение, предава BBC.

 „Франция току-що въведе цифров данък върху нашите големи технологични компании. Ако някой трябва да им наложи такси, това трябва да бъде страната на произход на тези компании, а именно САЩ", написа в Тръмп в Twitter. „Скоро ще обявим съществено реципрочно действие след безразсъдството на Макрон. Винаги съм казвал, че американското вино е по-добро от френското. Винаги съм предпочитал американските вина пред френските, въпреки че не пия вино. Обичам техния аспект. Американските вина са супер“, написа президентът на САЩ.

Малко след това Белият дом обяви, че Тръмп и Макрон са провели телефонен разговор. В него те са говорили за цифровия данък върху американските технологични компании. Белият дом не съобщи дали темата за френските вина е била обсъждана от двамата лидери.

В петък френското президентство съобщи, че Макрон е подчертал в телефонния разговор с Тръмп, че данъкът върху технологичните гиганти е „предмет на взаимен интерес“, а не само „на френски интерес“ и е казал, че по този въпрос трябва да се продължи с усилията с цел постигане на „голямо международно споразумение“.

На 11 юли френският парламент прие окончателно въвеждането на 3% цифров данък върху технологичните гиганти, обвинявани в избягване на плащане на данъци. Франция твърди, че структурата на световната икономика се е променила и сега се основава на данни, което прави данъчните системи от XX век архаични.

Според данни на Европейската комисия световните технологични компании са платили през 2018 г. средно 9.5% спрямо 23.2% за традиционните фирми.

Франция стана първата страна от ЕС, която налага данък, а други държави като Великобритания и Германия обмислят  въвеждането на сходни налози. Франция призовава за европейски дигитален данък, но плановете бяха изоставени, след като четири страни – Швеция, Финландия, Дания и Ирландия, отказаха да ги подкрепят.
Подкрепи Economic.bg