Транспортният министър се оплака в Брюксел от румънската бюрокрация

Георги Тодоров алармира за дълги опашки по границите, носещи значителни финансови загуби за българските компании

Транспортният министър се оплака в Брюксел от румънската бюрокрация

Снимка: Красимир Свраков

1664 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров сезира ресорния еврокомисар Адина Валян за проблеми при свободното преминаване на товарния трафик през европейските граници. В писмо до нея той посочва, че въпреки общите усилия за реализиране на Зелените коридори при преминаване се наблюдават тревожни ситуации на някои контролно-пропускателни пунктове в Европейския съюз, включително между България и Румъния.

„Българските камиони се редят на дълги опашки и трансграничното движение на стоки между България и Румъния е силно възпрепятствано. Българските транспортни компании понасят значителни финансови загуби и срещат затруднения при осъществяването на своята стопанска дейност поради проблематичното преминаване“, се казва в писмото, оповестено от министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Министър Георги Тодоров заявява още, че мерките за контрол не трябва да възпрепятстват непрекъснатостта на икономическата дейност и следва да запази функционирането на веригите на доставки.

Безпрепятственият превоз на товари е от решаващо значение за осигуряването наличността на стоки, по-специално стоки от първа необходимост“, пояснява още той.

Министърът изразява увереност, че мерките следва да останат пропорционални и координирани, за да се избегне прекъсването на превозите. Той призовава еврокомисаря за спешна защита на свободния трафик и за поддържане на функционирането на Зелените коридори между България и Румъния, за да се гарантира безпрепятственото движение на стоки и основни услуги в рамките на Вътрешния пазар.

Подкрепи Economic.bg