Три големи банки в ОАЕ се обединяват

Новата група ще има 1 милион клиенти

Три големи банки в ОАЕ се обединяват

Снимка: Abu Dhabi Commercial Bank

644 ~ 2 мин. четене
Abu Dhabi Commercial Bank (ADCB), Union National Bank (UNB) и Bank Al Hilal обявиха, че ще се слеят в едно, което ще създадат петия най-голям кредитор в Близкия изток и Северна Африка с комбинирани активи от 114 млрд. долара.

Сделката, потвърдена в края на търговията във вторник, бележи второто банково сливане в Абу Даби през последните години и следва вълна от усилия за консолидация в сектора.

Очаква се новата банкова група да има около 1 милион клиенти, със значителен дял от пазара на ОАЕ: 15% дял от общите активи, 21% дял от кредитите на дребно и 16% от депозитите.

„Новата банкова група ще носи идентичността на ADCB и ще продължи да се възползва от силната институционална подкрепа, чрез правителството на Абу Даби, което е мажоритарен собственик“, се казва в прессъобщението до фондовата борса на Абу Даби. Al Hilal Bank ще запази сегашното си име и марка, действайки като отделна ислямска банкова организация в рамките на групата.

Сделката, препоръчана единодушно на акционерите от бордовете на ADCB и UNB, подлежи на регулаторни и акционерни одобрения, които с очакват през следващите седмици. Сделката прави ADCB третата най-голяма банка в ОАЕ, след First Abu Dhabi Bank и Emirates NBD.

И трите банки имат един общ мажоритарен акционер - Инвестиционният съвет на Абу Даби (Abu Dhabi Investment Council - ADIC) - който притежава повече от 60% от ADCB и 50% от UNB. Съветът притежава и 100 процента от Bank Al Hilal, която не е публично търгувана.

ADIC е част от Mubadala, инвестиционното подразделение на правителството на Абу Даби, което има активи на стойност над 225 милиарда долара. Чрез ADIC правителството на Абу Даби ще притежава 60,2% от новата банка. Други акционери на ADCB ще притежават 28.0%, а други акционери на UNB ще притежават 11.8% от общата банка.

Ключов двигател на банковите сливания е синергията на разходите, която се постига чрез намаляване на броя на служителите. Най-малко 500 работни места вероятно ще бъдат съкратени като част от сливането, като UNB и Al Hilal поемат по-голямата част от съкращенията, съобщи Ройтерс по-рано.
Коментари: 0