\"Трябва да се премахнат административните пречки, за да се подобри инвестиционната среда“

Кристалина Георгиева, заместник-председател на ЕК

\
156 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

Това, че имаме ниски данъци, е добре, но очевидно не е достатъчно, защото се оказва, че на бизнеса му излизат през носа тези пречки, които се създават излишно по административен път“ коментира пред БНР заместник-председателят на ЕК и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева по повод представената през седмицата коригирана прогноза за икономическия ръст на България от ЕС.

Българският комисар коментира допълнително, че България трябва да извърши отдавна отлаганите ключови реформи. По темата с КТБ тя подчерта, че са нужни гаранции и казусът с банката не би се повторил отново. 

„Ясно е, че не е лесно да се приключи тази тема. Не само това което се случи с КТБ, а това, което продължава да тресе общественото мнение. Трябва да се затвори тази страница решително, но и да се създаде по-голяма увереност, че този случай няма да се повтори“ коментира еврокомисарят.

Във вторник ЕК повиши оценката си за икономическия растеж на България до 1% за 2015 г. И 1,3% през следващата година. Въпреки по-оптимистичната прогноза, ЕК смята, че спадът в инвестициите ще продължава и очаква тенденцията да се отрази негативно на перспективите за растеж.

Подкрепи Economic.bg