Тричасовият разговор между Путин и Меркел е бил полезен

Това каза говорителят на Кремъл

Тричасовият разговор между Путин и Меркел е бил полезен

Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин се срещна в събота вечер с германския канцлер Ангела Меркел в извънградската резиденция резиденция Мезеберг, на 78 км северно от Берлин. Двамата лидери са дискутирали актуални теми над 3 часа, а разговорите им са били полезни и обстоятелствени. Така ги определи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Една от водещите теми по време на разговора е била тази „Северен поток 2”, като и Путин, и Меркел „се съгласиха, че е абсолютно неправилно по какъвто и да е начин да се политизира този проект”, заяви Песков, цитиран от ТАСС.

Междувременно стана ясно, че администрацията на Доналд Тръмп завършва бъдещите санкции срещу фирми, участващи в проект. В тази връзка Песков коментира необходимостта от мерки, за да бъде предпазен „Северен поток 2” от възможни неконкурентни и незаконни нападки от трети страни.

По отношение на Сирия Путин и Меркел са се договорили да продължат диалога във формат Русия-Германия-Франция-Турция на експертно ниво. Засега среща на върха не стои в дневния ред, но не е изключено и да има такава. Иначе руският президент е призовал ЕС да положи усилия за връщане на сирийските бежанци у дома.

По въпроса за Украйна Песков каза, че Путин и Меркел са изразили съжаление заради това, че прилагането на минските договорености не напредва. Преди срещата пък германският канцлер каза, че страната трябва да продължи да играе роля в транзита на газ за Европа след въвеждането на „Северен поток 2” в експлоатация. В тази връзка двамата лидери са обсъдили перспективите за удължаване на газовия транзит през територията на Украйна.

Песков каза, че Путин ще продължи диалога с бизнеса в Германия. Двамата лидери са обсъдили двустранните отношения и са изразили удовлетворение от растящата динамика на съвместния стокооборот, каза Песков. Путин е потвърдил заинтересоваността на Русия от разширяването на присъствието на германски компании на руския пазар.

Коментари: 0