Трима български победители на Central European Startup Awards 2017

Наградите бяха разданени на 23 ноември в София Тех Парк

Трима български победители на Central European Startup Awards 2017

Снимка: Facebook

На 23-и ноември в София Тех Парк се проведе регионалният финал на едно от най-мащабните и значими европейски събития, Central European Startup Awards, организирано от Асоциация на българските лидери и предприемачи (ABLE).

Основна цел на събитието, провеждащо се за четвърта поредна година, бе да отличи и награди най-добрите стартиращи компании от Централна и Източна Европа. Повече информация можете да откриете на страницата на Central European Startup Awards в социалните мрежи.

Големите победители в Central European Startup Awards бяха селектирани от международно жури измежду хиляди получени номинации и наградени в дванадесет категории. Специално отличие “People’s Choice” бе връчено на един от  най-добрите стартиращи бизнеси, избран с помощта на публично гласуване и над 15,000 събрани гласа. Освен признание за постигнатите успехи и положения труд, победителите получиха възможност да участват в редица събития за предприемачество в Европа, както и шанса да се състезават на Global Startup Awards Grand Finale в Китай през 2018 г.

„Вярваме, че българската предприемаческа екосистема има какво да покаже на глобално ниво и именно затова поехме инициативата да сме домакин на регионалната надпревара, благодарение на която София и България бяха посетени от над 200 стартиращи фирми, инвеститори и акселератори от региона, а и света“, сподели в приветствието си Деница Симеонова, изпълнителен директор на Асоциацията на българските лидери и предприемачи.

Част от официалното откриване на церемонията беше председателят на Управителния съвет на Фонд мениджър на финансови инструменти в България (ФМФИБ) Мартин Дановски, който сподели с българската и международна предприемаческа аудитория предстоящите възможности и инструменти на фонда, от които биха могли да се възползват.

Измежду дванайсетте регионални победители тази година има трима български представители - инвестиционния фонд LAUNCHub Ventures в категория "Инвеститор на годината", Puzl CowOrKing за "Най-добро споделено пространство" и Bee Smart Technologies, която взе отличието за "Най-добър стартъп в областта Интернет на нещата".

Списък на регионалните победители в Central European Startup Awards 2017:

Най-добра програма за развитие на стартиращи компании: ABC Accelerator (Словения)
Описание на категорията: Установена програма, насочена към менториране и подпомагане растежа на иновативни стартиращи компании.

Инвеститор на годината: LAUNCHub Ventures (България)
Описание на категорията: Физическо лице или компания, която е показала най-добър инвестиционен резултат през последната година.

Най-добро споделено работно пространствo: Puzl CowOrKing (България)
Описание на категорията: Споделено работно пространство, заслужило признание за услугите, подкрепата и ресурсите си към бързо разрастващи се технологии и за създаване на култура и среда, която насърчава иновациите.

Най-добра стартираща компания в сферата на AI: Turbine.AI (Унгария)
Описание на категорията: Стартиращ бизнес, който е показал най-голямо развитие през последната година, базирайки се на растеж, иновации и прилагане на технологии с цел подобряване на начините, по които бизнеса и обществото създават решения за нерешими до момента предизвикателства.

Най-добра стартираща компания със социална насоченост: SoWat (Румъния)
Описание на категорията: Стартиращ бизнес, който е показал най-голямо развитие през последната година, базирайки се на растеж, иновации и обществено въздействие с цел разработване на решения за социални, културни или екологични проблеми.

Най-добра стартираща компания в сферата на Biotech: Turbine.AI (Унгария)
Описание на категорията: Стартиращ бизнес, който е показал най-голямо развитие през последната година, базирайки се на растеж, иновации и резултати в разработването на решения, методи и / или продукти насочени към подобряване качеството на живот и развитието на селското стопанство.

Най-добра стартираща компания в сферата на FinTech: Bitpanda (Австрия)
Описание на категорията: Стартиращ бизнес, който е показал най-голямо развитие през последната година, базирайки се на растеж, иновации и резултати в създаването на продукт / услуга / технология подобряваща сферата на финансовите услуги.

Най-добра стартираща компания в сферата на IoT: Bee Smart Technologies (България)
Описание на категорията: Стартиращ бизнес, който е показал най-голямо развитие през последната година, базирайки се на растеж, иновации и резултати в създаването на продукт позволяващи събиране и обмен на данни.

Най-добра стартираща компания в сферата на Smart City: Symvaro (Австрия)
Описание на категорията: Стартиращ бизнес, който е показал най-голямо развитие през последната година, базирайки се на растеж, иновации и резултати в разработване на решения или продукти, насочени към по-добра свързаност, цифровизация и управление на градската инфраструктура.

Основател на годината: Sara Koslinska (Полша)
Описание на категорията: Основател за стартиращ бизнес, който през последните години е показал забележителни постижения по отношение на растеж, продажби, иновативност, обществен принос, лидерство.

Най-добра нова стартираща компания: EVA Vision (Унгария)
Описание на категорията: Стартиращ бизнес основан до преди две години, който е показал най-голямото развитие въз основа на растеж, иновации и значимост на продукта / услугата.

Най-добра стартираща компания, избрана от публиката: Billon (Полша)

Най-добра стартираща компания за 2017: Turbine.AI (Унгария)


Коментари: 0