Тримата служебни министри не са харесали финансовата визия на Трифонов

На Асен Василев е предложен министерски пост не във финансовото, а в друго министерство

Тримата служебни министри не са харесали финансовата визия на Трифонов

Снимка: БТА/Колаж

8994 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Предсрочни избори 2021

Тримата служебни министри, които са поканени от лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов да участват в експертен кабинет на партията, са отказали поканата заради различия във визиите на основните приоритети пред финансите на държавата. Това са министърът на финансите Асен Василев, на икономиката Кирил Петков и на образованието Николай Денков.

„Убедени сме, че стратегията за развитие на икономиката и на образованието е пряко свързана с визията за приоритетите на държавните финанси. Проведохме разговори с „Има такъв народ“ по тяхна покана. В хода на разговорите се видя, че „Има такъв народ“ и икономическият екип на служебното правителство имат съществени различия във визиите си за финансовата политика и основните задачи през следващия период“, обявяват в обща позиция тримата икономически министри.

От ведомствата допълват, че на Василев е предложен министерски пост не във финансовото, а в друго министерство. 

Ето защо и тримата решихме, че е по-добре в бъдещото правителство да работи екип, който споделя визията на премиера и на носителя на мандата за финансовата политика на държавата“, посочват още служебните министри.

Припомняме, че за министър на финансите Трифонов предложи Мария Бойчинова. Тя е напът да стане първата жена министър в историята на България, оглавяваща финансовото министерство. Тя завършва икономическото си образование в Ню Йорк и има опит на Уолстрийт в Merrill Lynch и JPMorgan, както и в компанията, чийто съсобственик е предложеният за премиер Николай Василев - Expat Asset Management. От 2020 г. работи в Commerzbank.

Подкрепи Economic.bg