Какви са приоритетите на правителството на „Има такъв народ“

Какви са приоритетите на правителството на „Има такъв народ“

Снимка: Има такъв народ

5284 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Приоритетите на „Има такъв народ“: От детските градини до Космоса

Предсрочни избори 2021

Лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов направи видеообръщение, в което заяви категорично, че няма да се коалира с други партии. И дори представи проект за кабинет на партията.

Освен предложените министри, Трифонов очерта и основните приоритети, по които “Има такъв народ” биха работили.

Като приоритет номер едно Трифонов поставя децата. Той акцентира върху построяването на "необходимия брой" детски градини, които да поемат всички деца в София, областните центрове и другите градове в страната. От ИТН ще спомогнат и образователната система чрез закупуване на до 1 млн. таблети, или лаптопи, за всички ученици и преподаватели, както и предоставяне на необходимия софтуер за работа. Важно за правителството ще бъде и построяването на чисто нова Национална детска болница.

Закупуване на необходимия брой хеликоптери за медицински и спасителни цели също са сред приоритетите на “Има такъв народ”.

Планът за магистралите е те да бъдат концесионирани и достроени. В това число спада АМ “Хемус”, скоростните пътища Ботевград–Видин и  Велико Търново–Русе, както и АМ “Черно море” – от румънската граница, през Варна и Бургас, до турската граница.

От ИТН искат да започнат процедура за приватизацията на Българската банка за развитие (51% мажоритарен пакет на стратегически инвеститор и 49% през Българската фондова борса).

Трифонов обърна внимание и на прозрачността при обществените поръчки. Според него трябва да се изкорени порочната практика милиарди левове да могат да се харчат от държавни структури без конкурсни процедури.

“Има такъв народ” ще заложат на бързи съкращения в държавната администрация и дигитализация на услугите.

Лидерът на партията наблегна и на желаната промяна в избирателната система – приоритетно за новото правителство ще бъде въвеждането на мажоритарен вот, електронно гласуване и партийна субсидия от 1 лев.

В проекта за кабинет приоритетно ще бъде и закриването на Специализирания съд и Специализираната прокуратура.

Трифонов подчерта важността на изграждането и пускането в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция и добави, че от ИТН се обявяват за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в еврозоната и в Шенген.

В още една организация лидерът на ИТН иска да види България - Европейската космическа агенция: 

Ще направим всичко възможно да изпратим мъж и жена, които да бъдат първите български астронавти в НАСА. Ще направим всичко възможно към тях да се присъедини и един северномакедонски астронавт. За да не гледаме надолу от срам, а да гледаме към звездите", каза Слави Трифонов.

"Време е за друго, време е за подкрепа срещу идеи, а не срещу постове и е време всичко да се случва пред вашите очи. И то там, където е предвидено по Конституция - в Народното събрание, защото България е парламентарна република и така е морално“, заключи още Трифонов.

Подкрепи Economic.bg