Тройно повече мигранти искат социални помощи в Германия

През 2015 г. броят им е 975 000

Тройно повече мигранти искат социални помощи в Германия
169% ръст на мигрантите, кандидатстващи за социални помощи в Германия, се наблюдава през миналата година, показват данни на германската статистическа служба, цитирани от Ройтерс. 

В края на 2015 г. броят на мигрантите, получавали помощи по силата на закона за помощите на кандидати за убежище, е 975 000. Година по-рано той е бил 363 000 души. Статистиката включва мигранти, които имат временно разрешение за пребиваване, и такива, които засега не могат да бъдат депортирани. 

В нея не влизат хората с бежански статут или имащите право на убежище, които получават социални помощи, ако се нуждаят от подкрепа.

След приемането на над 1 млн. бежанци през 2015 г, Германия увеличава държавните разходи за помощи с около 120%, достигайки почти 5,3 млрд. евро. 

Решението предизвиква недоволството в много германци, особено в по-бедните източни райони на страната. По този повод канцлерът Ангела Меркел обяви, че правителството не е орязало помощите на никого, за да осигури подкрепа за бежанците. 

Данните показват още, че две трети от получателите на помощите са дошли от Азия, като половината от тях са произхождали от Сирия. Други 22% са идвали от европейски страни като Албания, Сърбия, Черна гора и Македония, които са извън Европейския съюз, а 13% са били от Африка.
Коментари: 0