Тръмп и Байдън са изравнени

Официалното обявяване на резултатите вероятно ще се забави заради близкия резултат

Тръмп и Байдън са изравнени
9380 ~ 1 мин. четене

Съединените щати са на финалната права при избора на 46-ия си президент. Републиканецът Доналд Тръмп се бори за втори мандат, а съперникът му от Демократическата партия Джо Байдън иска да се върне в Белия дом, след като беше там по времето на Барак Обама като негов вицепрезидент.

Байдън спечели Калифорния, Ню Йорк и Илинойс, които са щати с много електори, и заедно с още десетина успя в началото да дръпне много пред Тръмп. С напредването на изборния ден, който още не е приключил в няколко щата, настоящият президент набра скорост и към 7.30 ч българско време разликата е само 11 електори – 223 за Байдън и 212 за Тръмп.

За победа трябват 270 електори.

Американците гласуваха и за местни политики, както и за законодатели. Към момента републиканците печелят и Камарата на представителите, и Сената. Досега долната камара беше на демократите, но до края на гласуването данните вероятно ще се променят.

Близкият резултат означава, че победителят няма да е ясен поне още няколко часа, макар че не е изключено някой от двамата, или и двамата, да обявят преждевременна победа.

Байдън даде кратка пресконференция, на която обяви, че резултатите ще почакат до сутрешните часове (следобедните часове в България). Много експерти обаче заявиха, че може преброяването да продължи с дни.

Тръмп написа в Twitter, че Демократическата партия се опитва да открадне изборите. "Водим с много. Tе се опитват да откраднат изборите. Никога няма да им позволим да го направят. Гласовете не могат да се подават след затваряне на анкетите!", написа президентът.  "Ще направим изявление тази вечер, Голяма победа!"

Резултатите могат да бъдат следени в реално време тук.

Подкрепи Economic.bg