Църквата почита Св. Сава

Празникът е свързан с подготовката за Никулден

Църквата почита Св. Сава
1220 ~ 1 мин. четене

Българската православна църква чества на днешния 5 декември празника на Свети Сава Освещени.

В народните представи Свети Сава е жена - светица, сестра на Варвара и Никола, покровителка на чумата, макар че в отделни райони на страната честват празника като на светец - мъж, покровител на вълците (вълчи пастир).

Обредните практики на Св. Сава са сходни като тези за Св. Варвара, защото двете сестри подготвят всичко за деня на брат им Никола. От там идва и народното поверие "Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава".

Денят на Сава е свързан и с плодовитостта, за това на този ден жените, които не можели да имат деца, изпълнявали ритуал заедно с най-старата жена в дома.

Жената, която искала дете, правела обреден хляб. Започвала да пресява брашно със сито обърнато наопаки, а най-старата жена й казвала "Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема". Предците ни изпитвали страхопочитание към Св. Сава, защото вярвали, че "засява" болестите по хората, от там идва и изразът "Варвара заварява болестите, а Сава ги разсява".

На Савинден се подготвя Никулденската трапеза, а на някои места приготвят в чест на мъртвите варено жито и го раздават на гробищата за помен. 

Днес имен ден празнуват всички с имена: Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби, Събина.

Подкрепи Economic.bg