Църквата почита Света Екатерина

Денят е известен още като Катерининден

Църквата почита Света Екатерина
3965 ~ 1 мин. четене

На 24 ноември всички православни християни в света почитат паметта на Света Великомъченица Екатерина, покровителката на здравето в семейството. В нейна чест са създадени редица църкви и манастири.

По стар обичай още в ранни зори на този ден стопанката на къщата омесва 5,7 или 9 пшенични питки, които шари с вретено. След това се мажат с петмез, рачел или мед и се раздават на комшиите. Ако има малки деца в дома, стопанката раздава хлебчета на случайни минувачи и с благопожелания пресича пътя на болестите към дома си.

Света Екатерина е била велика още в древността. През 386 г. знаменитата римлянка Павла е основала манастира във Витлеем и е посветила храма в него на Екатерина. За нея  е известно, че е родена в края на трети век в знатно семейство и е изучавала медицина и философия. След като скитник й разкрива тайната на християнството, тя се превръща в пламенна поддръжница на учението и загива заради вярата си на 18-годишна възраст. Екатерина е известна като една от най-образованите жени по онова време. 

Хората почитат светицата заради способностите й да лекува бяс и шарка. В народните легенди тя е припозната като умна и красива мома.

Днес празнуват всички, които носят имената Екатерина, Катерина, Катя и Тина.

Подкрепи Economic.bg