Църквата в Англия ще приема безкешови разплащания

Миряните вече могат да плащат сватби и кръщенета през телефона или с карта

Църквата в Англия ще приема безкешови разплащания

Катедралата в Солсбъри

Снимка: Pixabay

680 ~ 1 мин. четене
Английската църква въвежда безкешови разплащателни технологии в 16 000 църкви.

Сега божиите храмове ще приемат плащания през Apple Pay, Android Pay и през карти, след като от десетилетия приемаха само пари в брой и чекове, съобщава CNN

Църквата на Англия обяви, че новите методи на плащане биха улеснили енориашите да плащат за сватби и кръщенета.

"Наистина се надявам, че ще бъдем безкешова църква", казва преподобната Маргарет Кейв, която ръководи църква в Лондон, взела участие в тестовете на безкешовите разплащания миналата година.

"Да приемаме картови плащания ни прави част от съвременното общество, което е наистина важно", казва още тя. "Важно е за нас да бъдем гостоприемни за нашите общности".

Все още има няколко логистични проблема, които да бъдат решени. Кейв каза, че въвеждането на четец на карти в църквата, край който всички влизащи да преминават, може да се окаже тромаво и неподходящо.

"На този етап просто ще се почувствам малко неудобно да премина този тип оборудване", казва тя, отбелязвайки, че се изисква и скенер или таблет.

Ръководителят на финансовите комуникации на Църквата на Англия Марк Арена коментира, че някои катедрали и църкви имат дебели каменни стени, които създават проблеми с приемането на сигнала от устройствата.

Църквата на Англия обяви още, че е партнирала с финансовите технологични компании iZettle и SumUp, които са доставили картовите четци в хилядите й църкви.
Подкрепи Economic.bg