Целта на Libra не е да замени вече съществуващите пари

Проектът провокира остри реакции сред власти и регулатори както в САЩ, така и в Европа

Целта на Libra не е да замени вече съществуващите пари

Снимка: Pixabay

Стратегията на криптовалутата Libra на Facebook няма не е да замени съществуващите валути. Това каза Бертран Перес, изпълнителен директор на Libra Association – организацията, която управлява проекта, цитиран от Reuters. 

Перес уточни, че управляваната от него асоциация не провежда парична политика с резерва. Той взе участие на блокчейн конференция, организирана в централата на ООН в Женева. По думите му проектът има потенциал да постигне много цели в посока устойчиво развитие, като помогне са премахването на бедността и постигането на равенство между половете. 

Facebook представи криптовалутата си Libra през юни и обяви, че планира да я пусне официално през 2020 г. Проектът е по идея на гиганта в сферата на социалните мрежи, но се управлява от независима асоциация, базирана в Швейцария. В консорциума участват дузина други компании, в това число Mastercard, Visa, Uber, Spotify. 

Идеята на Libra е да се използва чрез дигитален портфейл и да позволява обмен на средства между потребителите на смартфон. Тя ще бъде подкрепена от кошница от валути и други активи, подкрепяни от правителството, включително от долара. Въпреки това проектът провокира остри реакции сред власти и регулатори както в САЩ, така и в Европа, като се заговори и за забраната ѝ. 

Коментари: 0